"Αυτά που θα πω είναι πολύ σκληρά, δεν είναι για να τα ακούσει μια μάνα. Ως μάνα κι εγώ συμβουλεύω τους γονείς να βγουν από την αίθουσα". Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την κρίσιμη κατάθεσή της η προϊσταμένη του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, στην δίκη των 12 οπαδών που κατηγορούνται για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Η μητέρα και ο πατέρας του θύματος ανταποκρίθηκαν και αποχώρησαν από την αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, πριν αρχίσει η ιατροδικαστής τη συγκλονιστική περιγραφή για τα δολοφονικά χτυπήματα που επέφεραν οι δράστες της απρόκλητης επίθεσης στον άτυχο νεαρό και στους φίλους του, που κάθονταν το μοιραίο βράδυ στα σκαλοπάτια οικοδομής στην περιοχή της Χαριλάου.

Η κ. Κοβάτση απέδωσε τον θάνατο του Άλκη σε συνδυασμό βαρύτατων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και τραυμάτων από αιχμηρά αντικείμενα στα πόδια. Ανέφερε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο αν κάποιο από τα χτυπήματα θα μπορούσε μόνο του να επιφέρει τον θάνατο, ενώ εκτίμησε πως ο 19χρονος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμα και αν το έγκλημα γινόταν στην εξωτερική πύλη μεγάλου νοσοκομείου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας, σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι γιατροί θα επικέντρωναν στο πόδι, όπου είχε τρωθεί με αιχμηρό όργανο η μηριαία αρτηρία και όχι στο κεφάλι, που εξωτερικά δεν εμφάνιζε σημάδια σοβαρού τραυματισμού. Στην πραγματικότητα όμως είχε πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δύο κατάγματα και αιμορραγίες, ενώ ήταν πρησμένο από τα χτυπήματα.

Η ιατροδικαστής περιέγραψε το μεγάλο τραύμα από νύσσον και τέμνον όργανο που δέχτηκε ο Άλκης στο δεξιό μηρό, που είχε ως αποτέλεσμα την ακατάσχετη αιμορραγία λόγω τρώσης της μηριαίας αρτηρίας. Το τραύμα είχε διάμετρο ενός εκατοστού και βάθος 9 εκατοστών, ενώ δεν είναι συμβατό με δρεπάνι ή με το μαχαίρι τύπου "κάραμπιτ". Αντίθετα, συμβατά με το μαχαίρι "κάραμπιτ" και ίσως με το δρεπάνι ήταν δύο μικρότερα τραύματα στον αριστερό μηρό.

Το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν με εισαγγελικό αίτημα προσκομίστηκαν οι φόρμες και το μπουφάν που φορούσε ο Άλκης Καμπανός το μοιραίο βράδυ, προκειμένου να επισημανθούν από την κ.Κοβάτση τα χτυπήματα που δέχτηκε.

Επικίνδυνα τραύματα και στους δύο φίλους του Άλκη

Η ιατροδικαστής χαρακτήρισε ιατρικά επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που είχαν και οι δύο τραυματίες φίλοι του 19χρονου. Ο ένας είχε τραύμα μήκους 9 εκατοστών στον αριστερό γλουτό και υποβλήθηκε σε χειρουργείο, ενώ ο άλλος είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και χτυπήματα στα πόδια από μαχαίρι.

Ανέφερε πως τα δύο παιδιά βρισκόταν σε βαρύ ψυχολογικό σοκ όταν η ίδια τους συνάντησε στο νοσοκομείο, μερικά 24ωρα μετά. "Τούς μιλούσα και κοιτούσαν το ταβάνι", είπε.

Πριν από λίγες μέρες έγινε η επίσημη μετονομασία της οδού Γαζή, όπου έγινε η δολοφονία, σε οδό Άλκη Καμπανού, σε υλοποίηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα