Έχει το στόμα σας γεύση σαν κέρματα; Η δυσγευσία, μια αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης, μπορεί να είναι παρενέργεια πολλών προβλημάτων υγείας, και η μεταλλική αίσθηση στο στόμα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές της.

Η μεταλλική γεύση μπορεί να υποδεικνύει μια σοβαρή ασθένεια, όπως προβλήματα στα νεφρά ή το συκώτι, αδιάγνωστο διαβήτη ή ορισμένους καρκίνους. Αλλά αυτοί οι λόγοι είναι ασυνήθιστοι και τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα.

Αν είστε κατά τα άλλα υγιείς, η αιτία για τη μεταλλική γεύση είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή. Αυτές είναι οι πιο πιθανές περιπτώσεις.

Κακή στοματική υγιεινή

Αν δεν βουρτσίζετε και δεν χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα, όπως ουλίτιδα και μόλυνση των δοντιών. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να εξαλειφθούν με ιατρική συνταγή από τον οδοντίατρό σας. Η γεύση του μετάλλου συνήθως εξαφανίζεται αφού φύγει η μόλυνση.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση επειδή το σώμα σας απορροφά το φάρμακο και στη συνέχεια βγαίνει στο σάλιο. Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί επίσης να είναι ένοχα για τη μεταλλική γεύση επειδή κλείνουν τους γευστικούς κάλυκες, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης.

Βιταμίνες ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Πολυβιταμίνες με βαρέα μέταλλα (όπως χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος) ή φάρμακα για το κρυολόγημα (όπως παστίλιες ψευδαργύρου) μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση. Το ίδιο και οι προγεννητικές βιταμίνες και τα συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου. Συνήθως, η γεύση θα εξαφανιστεί καθώς το σώμα σας επεξεργάζεται τις βιταμίνες ή το φάρμακο. Αν όχι, ελέγξτε τη δόση και βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε πάρα πολύ.

Λοιμώξεις

Ορισμένες προσωρινές ασθένειες μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση της γεύσης, κάτι που μπορεί να σας αφήσει να δοκιμάσετε το μέταλλο:

Κρυολογήματα

Ιγμορίτιδα

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Η μεταλλική γεύση συνήθως εξαφανίζεται όταν φεύγει και η λοίμωξη.

Θεραπεία του καρκίνου

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία - ειδικά για καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου - μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά αλλαγών στη γεύση και την όσφρηση, συμπεριλαμβανομένης μεταλλικής γεύσης. Μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμησή του, αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αλλεργίες

Μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας μπορεί να είναι παρενέργεια τροφικών αλλεργιών, ειδικά σε οστρακοειδή ή ξηρούς καρπούς. Είναι ένα πρώιμο σημάδι αναφυλαξίας, που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Αν έχετε μια τέτοια αλλεργία, μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης προτού εμφανιστεί.

Πώς θα προλάβουμε την μεταλλική γεύση

Διατηρήστε καλή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού βουρτσίσματος, του οδοντικού νήματος και του καθαρισμού της γλώσσας, για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές.

Μείνετε ενυδατωμένοι για να αποτρέψετε την ξηροστομία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεταλλική γεύση.

Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά μαχαιροπίρουνα και μπουκάλια νερού, τα οποία μπορεί να χειροτερέψουν τις μεταλλικές γεύσεις. Δοκιμάστε γυάλινα, πλαστικά ή κεραμικά.

Ξεπλύνετε το στόμα σας πριν φάτε, χρησιμοποιώντας διάλυμα μαγειρικής σόδας και ζεστού νερού. Μπορεί να ρυθμίσει την ισορροπία του pH του στόματός σας και να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της οξύτητας - συμπεριλαμβανομένης αυτής της μεταλλικής γεύσης.

Κόψτε το κάπνισμα, καθώς τα τσιγάρα μπορεί να επιδεινώσουν τη γεύση του μετάλλου (μεταξύ των πολλών άλλων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία σας).

Δοκιμάστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Τρώτε τροφές που μπορούν να καλύψουν τη γεύση του μετάλλου: Εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα χυμοί λεμονιού και λάιμ και ξινά τρόφιμα (τουρσιά με βάση το ξύδι).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]