Για λανθασμένες εντολές, που όμως μπορούν να δημιουργήσουν θέματα κοινωνικής ανισότητας, ενώ παράλληλα δεσμεύουν τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Υγείας που είναι εκτελεστικά όργανα να διαπραγματεύονται την παραμονή ή την εισαγωγή σκευασμάτων στην αγορά, μας μίλησαν επιχειρηματίες από τον χώρο του φαρμάκου. 

Μία τέτοια κοινωνική ανισότητα κινδυνεύουν να ζήσουν οι ασθενείς που προμηθεύονται σκευάσματα βιταμίνης D και ασβεστίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις βασικοί παίκτες  με αντίστοιχο αριθμό σκευασμάτων που ελέγχουν το 80% της αγοράς, αρνήθηκαν να δώσουν τις εκπτώσεις που τους ζητήθηκαν και οι οποίες ήταν από 40% έως και 68% με αποτέλεσμα να αιτηθούν ακόμη και την απένταξή τους από τον θετικό κατάλογο. Απένταξη, που εφόσον γίνει θα σημαίνει 100% ιδιωτική συμμετοχή από τον πολίτη για την αγορά των σκευασμάτων, ανεξάρτητα από το αν διαθέτει σχετική οικονομική δυνατότητα.    

Οπως ανέφεραν οι πηγές μας, οι τιμές παραγωγού - για τα προαναφερθέντα τρία σκευάσματα - είναι στα 4,5 ευρώ και οι τιμές στη λιανική Φαρμακεία) ανέρχονται στα 6,5 ευρώ περίπου. Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν, αναφέρουν οι πηγές μας, να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο 1,85 ευρώ επειδή αυτή έχουν κάποια άλλα σκευάσματα. 

Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη για την κατηγορία είναι στα 11,5 εκατ. ευρώ, η οποία μετά από την αφαίρεση των clawback και rebate διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ.  

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της αγοράς, ενώ η εξοικονόμηση κονδυλίων μπορεί να λύσει χρονίζοντα προβλήματα στην Υγεία, όπως τις αλόγιστες δαπάνες ή τη δημιουργία επιπλέον χώρου για την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στις κατηγορίες, όταν οι "άνωθεν εντολές" ξεπερνούν τα όρια και δημιουργούν μη βιώσιμα από πλευράς παραγωγικού κόστους σκευάσματα, αυτό μπορεί να είναι εις βάρος του ασθενή, ο οποίος είτε δεν θα βρίσκει το φάρμακο που ο γιατρός του τού έχει συστήσει ή θα είναι αναγκασμένος, εφόσον το βρει, να καταβάλλει το 100% της τιμής του. 

Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και όπως μαθαίνουμε η νέα συνάντηση ανάμεσα στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου και στις εταιρείες έχει οριστεί για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου