Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν επειγόντως μέτρα κατά των στοματικών ασθενειών, όπως η τερηδόνα και η απώλεια δοντιών.

Ένας στους δύο ενήλικες (50,1%) στην περιοχή της Ευρώπης του Π.Ο.Υ είχε μια σημαντική ασθένεια του στόματος το 2019, σύμφωνα με έκθεση του Π.Ο.Υ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται και σχεδόν 466 εκατομμύρια στην περιοχή της Ευρώπης, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Hans Kluge.

Οι μειονεκτούντες και περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί πλήττονται δυσανάλογα, πρόσθεσε ο Kluge.

Τα 53 ευρωπαϊκά και κεντρο-ασιατικά κράτη μέλη της Περιφέρειας πρέπει να βελτιώσουν την πρόσβαση σε βασική στοματική υγειονομική περίθαλψη που είναι ασφαλής, αποτελεσματική και είτε δωρεάν είτε τουλάχιστον οικονομικά προσιτή ως μέρος της καθολικής υγειονομικής κάλυψης, προέτρεψε ο Π.Ο.Υ - Ευρώπης με έδρα την Κοπεγχάγη.

Η στοματική υγεία αποτελεί βασικό συστατικό της υγειονομικής περίθαλψης, τόνισε ο Kluge. "Πολλές από τις πιο βασικές ανθρώπινες λειτουργίες μας - ομιλία και επικοινωνία, φαγητό, αναπνοή και, όχι λιγότερο σημαντικό, χαμόγελο - εξαρτώνται από την καλή στοματική υγεία".

Εκτός από την κατανάλωση ζάχαρης, ο Π.Ο.Υ καταγράφει τη χρήση καπνού και αλκοόλ, το τραύμα και την κακή στοματική υγιεινή ως κύριους παράγοντες εμφάνισης στοματικών ασθενειών.

Η τερηδόνα είναι η πιο κοινή μη μεταδοτική ασθένεια παγκοσμίως, αλλά δεν χρειάζεται να είναι πλέον, εξήγησε ο Kluge. "Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει". Μεταξύ άλλων, πρέπει να αναπτυχθούν νέες πολιτικές και να εφαρμοστούν μέτρα που θα στοχεύουν στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, για παράδειγμα, κατά το φαγητό και το ποτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών
Η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου φτάνει σε τοξικά επίπεδα τις ημέρες με ζέστη [μελέτη]
Πόσο καλά δρουν τα φάρμακα σε μια αποστολή στον 'Αρη