Η ζωή με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική - και πολλές φορές όχι με τρόπους που μπορούμε να ελέγξουμε. Συνεπώς, το επόμενο καλύτερο είναι να δούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε στην καθημερινότητά μας.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να ζείτε πιο άνετα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Απαλλαγείτε από την ακαταστασία

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Το να κρατάτε τα πράγματα σε μια τάξη μπορεί να βοηθήσει. Λιγότερα πράγματα πεταμένα σημαίνει λιγότερη δουλειά για το σπίτι και περισσότερη άνεση για να κινείστε στον χώρο.

Αξιοποιήστε υπηρεσίες delivery

Η κούραση μπορεί να το κάνει δύσκολο να βγείτε έξω και να ψωνίσετε τα πράγματα που χρειάζεστε για εσάς και το σπίτι. Όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ προσφέρουν υπηρεσίες delivery. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αν παραγγείλετε φαγητό από ένα εστιατόριο, ίσως είναι καλή ιδέα να παραγγείλετε μερικά γεύματα, ώστε να έχετε έτοιμο φαγητό για λίγες ημέρες.

Οι τροχοί βοηθούν

Ένα μικρό, τροχήλατο καρότσι για δουλειές του σπιτιού θα σας βοηθήσει σημαντικά στο να μην κουβαλάτε πράγματα που είναι ογκώδη και μπορεί να μην έχετε ενέργεια να τα σηκώσετε. Αν το αντικείμενο που θέλετε να μεταφέρετε είναι πολύ βαρύ, καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας άτομο.

Αφήστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά σε εύκολα σημεία

Είναι σημαντικό να μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στα πράγματα που χρησιμοποιείτε συχνά. Επομένως, είναι καλή ιδέα να τα κρατάτε κάπου ανάμεσα στο ύψος του γόνατου και λίγο πιο πάνω από το κεφάλι σας. Τα κρεμαστά καλάθια από έναν γάντζο στον τοίχο μπορούν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά.

Αποθηκεύστε κάπου τους σημαντικούς κωδικούς σας

Πολλοί άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν κάποιας μορφής απώλεια μνήμης. Αυτό μπορεί να κάνει ορισμένες δραστηριότητες δύσκολες. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας, προσέχοντας ταυτόχρονα ότι είναι ασφαλείς. Πολλές από τις ίδιες εφαρμογές μπορούν να συμπληρώσουν αυτόματα τις πληροφορίες σύνδεσής σας για να επιταχύνουν τα πράγματα, και τα περισσότερα smartphones πλέον έχουν τη δυνατότητα ξεκλειδώματος με δακτυλικό αποτύπωμα.

Χρησιμοποιήστε βοηθήματα στο ντους

Αν το μούδιασμα ή η αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σάς δυσκολεύει στο μπάνιο, φθηνά πράγματα, όπως ένα γάντι- πετσέτα, μπορούν να σας βοηθήσουν. Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, σκεφτείτε ένα φορητό ραβδί ντους ή μια καρέκλα ντους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να σκύψετε ή να τεντωθείτε πολύ.

Ντυθείτε έξυπνα

Όπως το μπάνιο και το φαγητό, το να ντυθείτε μπορεί να είναι μια πρόκληση όταν έχετε πολλαπλή σκλήρυνση. Αλλά μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε ένα παντελόνι με ελαστική ζώνη στη μέση και όχι με κορδόνι. Η αντικατάσταση κουμπιών με υφασμάτινα κουμπώματα, μαγνητικά κουμπώματα ή γάντζους μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα σουτιέν που κουμπώνουν μπροστά είναι επίσης καλές επιλογές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου