Η κλιματική αλλαγή είναι μια απειλή που επηρεάζει σημαντικά τον καθένα μας, με τους κινδύνους να γίνονται όλο και πιο ανησυχητικοί μέρα με τη μέρα. Αν αισθάνεστε άγχος, θλίψη και θυμό για κάθε απαισιόδοξη είδηση που διαβάζετε σχετικά με το περιβάλλον, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Και η απάντηση σε αυτό είναι να ζήσουμε περισσότερο το περιβάλλον μας, ώστε να το αγαπήσουμε και να ενδιαφερθούμε για αυτό.

Η σύνδεση με το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ψυχικής σας υγείας. Επιπλέον, η βοήθεια προς το περιβάλλον μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε μια αίσθηση ελέγχου και εξουσίας εν μέσω ενός φαινομένου που μοιάζει πολύ τρομακτικό και μη διαχειρίσιμο.

Οφέλη στην υγεία

Η αγάπη προς το περιβάλλον δεν είναι μόνο ωφέλιμη για τη γη - είναι επίσης πολύ χρήσιμη για την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Όταν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, συχνά ασχολούμαστε με τον φυσικό κόσμο, είτε βγαίνουμε έξω για καθαρισμό μιας παραλίας είτε καλλιεργούμε το δικό μας φαγητό στην ταράτσα ή στον κήπο μας. Με το να είμαστε έξω στη φύση, μπορούμε να αρχίσουμε να βιώνουμε οφέλη τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία.

Όταν πρόκειται για την πλοήγηση στα συναισθήματα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή, η ενασχόληση με το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει αρκετά στη διαχείριση επώδυνων συναισθημάτων.

Το να ξοδεύουμε χρόνο για την περιποίηση του περιβάλλοντος μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος να καλλιεργούμε ελπίδα, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Η ελπίδα δεν υποδηλώνει ότι επιθυμούμε απλώς την αλλαγή: Αντιθέτως, είναι μια ενεργή διαδικασία όπου διατηρούμε πίστη στην ικανότητα για αλλαγή μέσω των πράξεών μας.

Αν αυτός είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το στρες και να είμαστε πιο ήρεμοι, τότε σύντομα τα οφέλη θα σταματήσουν να είναι μόνο ψυχολογικά και θα γίνουν σωματικά: Καλύτερος ύπνος και διατροφή, λιγότερες κακές συνήθειες για τη διαχείριση του άγχους... Αν έχετε κοντά στο σπίτι σας κάποιο πάρκο ή χώρο με πράσινο, είναι πολύ καλή ιδέα επίσης να βγαίνετε για περπάτημα ή τρέξιμο εκεί.

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το περιβάλλον είναι οι εξής:

-Η ανακύκλωση

-Το να χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς ή να περπατάτε αντί να παίρνετε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις

-Το να ψωνίζετε εγχώρια προϊόντα, μιας και η μεταφορά εισαγόμενων ειδών έχει μεγάλο κόστος για το περιβάλλον

-Να φροντίζετε να μην ψωνίζετε σπάταλα, ώστε να μην καταλήγει φαγητό στα σκουπίδια

-Ψάξτε για περιβαλλοντικές οργανώσεις στην περιοχή σας και δείτε αν οργανώνουν δράσεις όπως καθαρισμούς μονοπατιών και παραλιών - μπορεί να είναι και πολύ όμορφος τρόπος να κοινωνικοποιηθείτε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια