Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης με ψυχοθεραπεία ενδεχομένως μπορεί να δώσει προστασία έναντι της καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.
Καθώς φεύγει η κατάθλιψη, οι άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να αρχίζουν να ασχολούνται περισσότερο με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, πιστεύουν ερευνητές.

Σε έρευνα που έγινε σε 637.000 ανθρώπους που έλαβαν μέρος σε ψυχοθεραπεία από το NHS της Βρετανίας μεταξύ 2012 και 2020, όσοι είχαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν κατά 12% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο περιλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του θανάτου.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια σχέση. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση, δήλωσε η Celine El Baou, του Center of University College London.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι η ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα επίσης ανακάλυψε σχέση μεταξύ ηλικίας και οφέλους από την ψυχοθεραπεία.

Άνθρωποι κάτω των 60 ετών των οπαίων η κατάθλιψη μειώθηκε μετά την ψυχοθεραπεία είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και 22% χαμηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από όλα τα αίτια.

Άνθρωποι άνω των 60 ετών είχαν μικρό όφελος. Ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια μειώθηκε 5% και είχαν 14% χαμηλότεορ κίνδυνο πρόωρου θανάτου από άλλα αίτια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

 

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας