Πεντάλεπτο τεστ που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας της όσφρησης θα μπορούσε επίσης να βοηθά γιατρούς στη διάγνωση της κατάθλιψης, αναφέρει νέα έρευνα του King George's Medical University, στην Ινδία.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί την τρέχουσα εβδομάδα στο American Physiology Summit.

Υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ απώλειας όσφρησης και κατάθλιψης, που συχνά αξιολογείται από τη σύγκριση της διάγνωσης της κατάθλιψης με τα αποτελέσματα του University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT).

Tο UPSIT είναι ένα εμπορικά διαθέσιμο αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης με 40 δείγματα ‘’ξύσε και μύρισε’’, που ζητούν από τον χρήστη να εντοπίσει μυρωδιές με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Το The Brief Smell Identification Test (B-SIT) είναι μια γρήγορη εκδοχή του UPSIT που χρησιμοποιεί 12 μυρωδιές. Ο εντοπισμός 8 ή λιγότερων μυρωδιών στο B-SIT  θεωρείται μη φυσιολογικός.

Η έρευνα εξέτασε 35 ανθρώπους με διάγνωση κατάθλιψης και 32 ανθρώπους στην ομάδα ελέγχου.

Όλα τα μέλη της ομάδας της κατάθλιψης εντόπισαν λιγότερες μυρωδιές από την ομάδα ελέγχου.

27 συμμετέχοντες στην ομάδα κατάθλιψης είχαν σκορ κάτω από το σκορ των 8. Συμμετέχοντες με υποτροπιάζοντα καταθλιπτικά επεισόδια είχαν μεέσο σκορ στο BSIT, 5.20.

Ο Manish Bajpai, δήλωσε ότι διαπιστώθηκε πως ο βαθμός δυσλειτουργίας της όσφρησης  είχε άμεση αναλογία με την ένταση της κατάθλιψης.

Πηγές:
American Physiological Society (APS)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους