Το ελαιόλαδο καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί βασικό στοιχείο στη μεσογειακή διατροφή και στις ευρωπαϊκές κουζίνες. Δεν περιέχει υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες. Όλες οι θερμίδες του προέρχονται από λίπος, κυρίως ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, καθιστώντας το μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή.

Το ελαιόλαδο μπορεί να διαφέρει ως προς το χρώμα και τη γεύση. Το αν είναι χαρακτηρισμένο ως παρθένο, εξαιρετικά παρθένο ή αγνό εξαρτάται από το πόσο όξινο είναι και πόσο έχει υποστεί επεξεργασία. Σε αντίθεση με τα έλαια που εξάγονται από σπόρους ή ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο εξάγεται από τον ίδιο τον καρπό, δηλαδή την ελιά.

Διατροφικά στοιχεία ελαιόλαδου ανά κουταλιά της σούπας

  • Θερμίδες: 119
  • Λιπαρά: 14 γρ
  • Νάτριο: 0,3 mg
  • Υδατάνθρακες: 0 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0 γρ
  • Σάκχαρα: 0 γρ
  • Πρωτεΐνη: 0 γρ
  • Βιταμίνη Ε: 1,9 mg
  • Βιταμίνη Κ: 8,1 mcg

Λιπαρά

Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 9,86 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών, 1,42 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών και 1,86 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών Αν και το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του είναι ωφέλιμο, καλό θα ήταν να μην κάνουμε μεγάλη κατανάλωση, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Υπάρχουν περίπου 1,9 mg βιταμίνης Ε σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των κυττάρων, συμβάλλοντας στην προστασία τους από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό και εμποδίζει την πήξη του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η ίδια ποσότητα ελαιολάδου περιέχει επίσης 8,1 mcg βιταμίνης Κ. Αυτή η βιταμίνη παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν την πήξη του αίματος, και τη φροντίδα των οστών.

Θερμίδες

Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 120 θερμίδες, καθιστώντας το ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο. Αν μειώσετε την ποσότητα σε ένα κουταλάκι του γλυκού, ο αριθμός των θερμίδων μειώνεται περίπου κατά τα δύο τρίτα ή πιο κοντά στις 40 θερμίδες ανά μερίδα. Τα υπόλοιπα φυτικά έλαια έχουν περίπου τις ίδιες ποσότητες, αλλά το ελαιόλαδο είναι καλύτερο σε περιεκτικότητα ωφέλιμων λιπαρών. Το βούτυρο, από την άλλη πλευρά, περιέχει σχετικά λιγότερες θερμίδες αλλά κατά βάση κορεσμένα λιπαρά, που δεν κάνουν καλό στον οργανισμό.

Ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει ρόλο στο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και στην πρόληψη ασθενειών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η συμπερίληψη του ελαιολάδου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ανοσοφλεγμονωδών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να εμποδίσουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων μεταξύ τους, κάτι που είναι αιτία καρδιακής προσβολής. Η βιταμίνη Κ στο ελαιόλαδο βοηθά επίσης στην πήξη του αίματος.

Υποστηρίζει υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την "καλή" HDL χοληστερόλη και μειώνουν την "κακή" LDL χοληστερόλη. Ενώ το σώμα χρειάζεται λίγη χοληστερόλη για την κυτταρική και ορμονική υγεία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από την εξασθένηση των γνωστικών δεξιοτήτων που έρχεται με τη γήρανση. Έρευνα για το ελαιόλαδο δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα τείνουν να έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]