Το λιπαρό δέρμα δεν είναι κάτι αφύσικο. Είναι κάτι που απλώς συμβαίνει και δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως το ύψος σας, το χρώμα των μαλλιών σας και το μέγεθος της μύτης σας. Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πολλά: Υπάρχουν και επιπλέον παράγοντες που θα επηρεάσουν τη λιπαρότητα της επιδερμίδας μας. Ας τους δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Γονίδια

Πολλές φορές, οι σμηγματογόνοι αδένες που δουλεύουν "υπερωρίες" είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό.

Ηλικία

Αν έχετε λιπαρό ή ξηρό δέρμα, ένα είναι το μόνο σίγουρο: Αυτό θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότερες αλλαγές συμβαίνουν κατά την εφηβική και μετεφηβική ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ορμονών μας πέφτουν, η παραγωγή κολλαγόνου και οι σμηγματογόνοι αδένες μας δουλεύουν πιο αργά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ξηρή επιδερμίδα.

Ορμόνες

Ένα από τα πιο συχνά (και ενοχλητικά) σημάδια της περιόδου είναι τα δερματολογικά προβλήματα όπως σπυράκια και αυξημένη λιπαρότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης προγεστερόνης στο σώμα.

Περιβάλλον

Το μέρος που ζείτε δεν θα αφήσει το δέρμα σας ανεπηρέαστο. Ο θερμότερος καιρός ευνοεί περισσότερο τη λιπαρότητα. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι που ζουν σε υγρά και ζεστά κλίματα είναι πιο πιθανό να έχουν λιπαρό δέρμα από εκείνους που ζουν σε ξηρές περιοχές.

Το μέγεθος των πόρων μας

Οι περισσότεροι παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό δεν βρίσκονται εντός του ελέγχου μας. Είναι θέμα γονιδίων, και μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί αν είχαμε πρόσφατα μια έξαρση ακμής.

Στρες

Το στρες αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση κορτιζόλης έχει αρκετές συνέπειες για τον οργανισμό, και μία από αυτές είναι η μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη λιπαρότητα;

Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη λιπαρή επιδερμίδα, και πιθανότατα να προλάβετε ξεσπάσματα ακμής.

Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα, όπως και μετά τη γυμναστική

Πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού. Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα (αλλάξτε την πετσέτα προσώπου σας συχνά) χωρίς να τρίβετε το πρόσωπό σας.

Τι γίνεται με το τρίψιμο, όμως;

Όταν το δέρμα μας είναι ερεθισμένο, παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Είναι ο ίδιος λόγος που καλό θα ήταν να αποφεύγετε την απολέπιση στο πρόσωπο. Κάντε απαλές κινήσεις με την πετσέτα για να απορροφήσετε την υγρασία μετά το πλύσιμο.

Αποφύγετε τα σκληρά προϊόντα προσώπου

Όταν πλένετε το πρόσωπό σας, αποφύγετε προϊόντα που λένε ότι είναι για λιπαρό δέρμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν χημικά που θα στεγνώσουν το πρόσωπό σας και θα κάνουν το πρόβλημα χειρότερο.

Ενυδατώστε το δέρμα σας και φορέστε αντηλιακό

Ναι, και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Μετά τον καθαρισμό του προσώπου σας χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρή. Επίσης μην ξεχνάτε το αντηλιακό όποτε βγαίνετε στον ήλιο και φροντίστε να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά