Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry ανακάλυψε ενδείξεις ότι η χρήση συμπληρωμάτων με μείγμα προβιοτικών που περιέχει 14 στελέχη βακτηρίων μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζονται με αντικαταθλιπτικά για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Ερευνητές του King's College London, έδειξαν τη δυνατότητα προβιοτικών να στηρίζουν βελτίωση σε σκορ κατάθλιψης και άγχους, σε διάστημα 8 εβδομάδων.

Η πιλοτική έρευνα είναι μια από τις πρώτες δοκιμές σε δυτικό πληθυσμό που δείχνουν ότι προβιοτικά είναι καλά ανεκτά και έχουν θετική επίδραση σε ενήλικες με κατάθλιψη που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Τα αποτελέσματα αποτελούν ισχυρή βιάση για περαιτέρω εξέταση του οφέλους αυτού του προβιοτικού διατροφικού συμπληρώματος όσον αφορά τη στήριξη της διάθεσης και της ψυχικής υγείας, σε μεγαλύτερη δοκιμή.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

Στην πιλοτική δοκιμή 49 ενήλικες με μείζονα κατάθλιψη και ατελή ανταπόκριση σε αντικαταθλιπτικά έλαβαν προβιοτικό συμπλήρωμα με 14 στελέχη βακτηρίων ή placebo (24 έλαβαν το συμπλήρωμα).

Σε διάστημα 8 εβδομάδων και οι 2 ομάδες είχαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους αλλά μεγαλύτερες βελτιώσεις φάνηκαν  στην προβιοτική ομάδα από την 4η εβδομάδα και πέρα.

Φάνηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις, όπως μετρήθηκαν με κλίμακες αξιολόγησης άγχους και κατάθλιψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη
Νέα μορφή mpox με ευκολότερη μετάδοση εντοπίστηκε στο Κογκό
Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού