Επιστήμονες του Stanford University εντόπισαν νέο υπότυπο κατάθλιψης που θα μπορούσε να επηρεάζει έως το ένα τέταρτο των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη.

Τα ευρήματα βοηθούν να εξηγηθεί η αιτία που τα πιο δημοφιλή φάρμακα για την κατάθλιψη δεν είναι πάντα αποτελεσματικά.

Ο νέος υπότυπος είναι μοναδικός έναντι άλλων προτεινόμενων, επειδή χαρακτηρίζεται από νοητικές ελλείψεις στην προσοχή, τη μνήμη και τον αυτοέλεγχο. Αυτά τα συμπτώματα συχνά δεν βελτιώνονται από αντικαταθλιπτικά που στοχεύουν την σεροτονίνη.

Οι ερευνητές αναφέρονται στο νέο υπότυπο ως ‘’νοητικό υπότυπο’’.

Σε κλινική δοκιμή με 700 ενήλικες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 27% των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη είχε χειρότερη επίδοση σε νοητικές εργασίες. Επίσης, χειρότερη απόκριση σε standard φαρμακευτικές αγωγές.

Η Laura Hack, δήλωσε ότι για ουσιαστική μειοψηφία ασθενών με κατάθλιψη, είναι αναγκαίο να βελτιωθούν οι νοητικές ικανότητες ώστε να βελτιωθεί η διάθεση και η λειτουργία  κατάθλιψης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η απώλεια εγκεφαλικής ισχύος δεν είναι πάντα συνέπεια κατάθλιψης αλλά θα μπορούσε να είναι και οδηγός της.

Πριν τη δοκιμή, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν και αξιολογήθηκαν κλινικά για την κατάσταση της κατάθλιψης που είχαν. Επίσης υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, ταχύτητα λήψης αποφάσεων και διατήρηση της συγκέντρωσης.

Οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της αγωγής με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης πραγματοποιήθηκαν και πάλι οι ίδιες εξετάσεις.

Από τους 712 συμμετέχοντες με μείζονα κατάθλιψη που ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή, μόνο 96 υποβλήθηκαν σε απεικονιστική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν σε νοητική εργασία για τη μέτρηση της συγκέντρωσης και παρορμητικότητας.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε γρήγορα να πατήσουν ένα κουμπί όταν έβλεπαν ένα πράσινο 'Go' σε οθόνη και άλλο κουμπί όταν έβλεπαν κόκκινο 'No Go'.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας, ασθενείς με πιο αργή επεξεργασία πληροφοριών και χειρότερα προβλήματα ύπνου έτειναν να έχουν μειωμένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίοι φλοιό και στον εγκεφαλικό φλοιό.

Αυτό δείχνει ξεχωριστή νευρική μηχανιστική διαδικασία πίσω από αυτόν τον βιότυπο, σημειώνουν οι ερευνητές, καθώς αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό σε εκτελεστικές λειτουργίες, όπως σχεδιασμό, εκπλήρωση  στόχων και διατήρηση της προσοχής.

Επιπλέον, αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης ανακάλυψαν ότι η έκταση της νοητικής βλάβης ενός ασθενούς συνδεόταν με την έκταση των συμπτωμάτων κατάθλιψης που είχαν και τη βελτίωση μετά την αγωγή.

Μετά από συνταγογράφηση ενός σκευάσματος της κατηγορίας  εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ασθενείς σε αυτό το νοητικό υπότυπο είχαν χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής σε σύγκριση με αυτούς με διαφορετικής μορφής κατάθλιψη.

Το Sertraline, ήταν το λιγότερο βοηθητικό σκεύασμα της παρτίδας, με ποσοστό ύφεσης  35.9% στο νέο βιότυπο έναντι 50% των άλλων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και απέκλεισαν ορισμένες διαταραχές και παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νοητική εξασθένηση μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν άλλοι συμπεριφορικοί ή νευροβιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτόν τον νοητικό βιότυπο και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη γενίκευση των ευρημάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη