Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν πλένουν δύο πράγματα στο σπίτι τους τόσο συχνά όσο πρέπει: Τα σεντόνια και τις πετσέτες του μπάνιου. Και αν πούμε ότι στα σεντόνια μπορούμε να δώσουμε λίγες επιπλέον ημέρες αν υποθέσουμε ότι ξαπλώνουμε πάντα φρέσκοι και καθαροί, οι πετσέτες δεν έχουν κάποια "δικαιολογία" για να μένουν κρεμασμένες στο μπάνιο τόσο καιρό.

Οι πετσέτες αγγίζουν κυριολεκτικά κάθε σημείο του σώματός μας και μπορούν να γίνουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μικρόβια, μεταξύ των οποίων:

  • Παθογόνα του δέρματος (όπως Staphylococcus aureus)
  • Παθογόνα κοπράνων (όπως Ε. coli)
  • Βακτηριακά και ιικά παθογόνα που προκαλούν επιπεφυκίτιδα
  • Μύκητες (οι ίδιοι που προκαλούν μυκητίαση των ποδιών)

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας

Η καλύτερη πρακτική είναι να πλένετε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση, αλλά μπορείτε και να τις χρησιμοποιήσετε μέχρι και τρεις φορές, αν τις αφήνετε να στεγνώνουν πλήρως ανάμεσα στις χρήσεις. Το στέγνωμα είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα: Ένα στεγνό περιβάλλον σταματά την αύξηση των μικροβίων. Αν έχετε ανοιχτές πληγές, αν κάνατε πρόσφατα κάποια εγχείριση ή αν έχετε έκζεμα σε έξαρση, βάλτε τις πετσέτες σας για πλύσιμο μετά από κάθε χρήση.

Πλένουμε τις πετσέτες σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό και ιδανικά τις στεγνώνουμε σε στεγνωτήριο, στην υψηλή θερμοκρασία. Διαφορετικά, το καλύτερο είναι να τις αφήνουμε να στεγνώνουν στον ήλιο. Πολλά απορρυπαντικά έχουν ένζυμα που καταπολεμούν τα μικρόβια, συνεπώς μπορείτε να ψάξετε και για τέτοια προϊόντα.

Αν η πετσέτα σας μείνει άπλυτη αρκετό καιρό ώστε να αρχίσει να αποκτά μυρωδιά μούχλας, αυτή η μούχλα μπορεί να μεταφερθεί στο δέρμα σας - που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά συμπτώματα, αν έχετε αλλεργία στη μούχλα.

Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος να μεταφέρετε μικρόβια (ακόμα και δικά σας μικρόβια) στο σώμα σας είναι μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο που έχουν οι σκληρές επιφάνειες (πόμολα πόρτας, ας πούμε), αλλά και πάλι υπάρχει μια πιθανότητα - ειδικά αν μιλάμε για μικρόβια που επιβιώνουν για αρκετή ώρα πάνω στην πετσέτα.

Μερικοί άνθρωποι δεν θα έχουν δερματικά προβλήματα από την υπερβολική χρήση μιας πετσέτας. Αν δεν έχετε παρατηρήσει άσχημα δερματολογικά συμπτώματα από τις πετσέτες σας, τότε οι συνήθειες πλυσίματός σας μάλλον είναι εντάξει για εσάς.

Και, μην ξεχνάτε, δεν μοιραζόμαστε ποτέ πετσέτες με άλλους, ακόμα και με μέλη της οικογένειάς μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]