Μερικές φορές, όταν νιώθουμε πολύ έντονη χαρά και συγκίνηση, αρχίζουμε να κλαίμε. Συνήθως συνδέουμε τα δάκρυα με τη λύπη, οπότε για πολύ κόσμο τα δάκρυα χαράς είναι περίεργο θέαμα. Κι όμως, όπως όλοι ξέρουμε (και έχουμε νιώσει), τις περισσότερες φορές η άμεση επίδραση που έχει το κλάμα πάνω μας είναι - όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε - καλή. Τις περισσότερες φορές που θα κλάψουμε, είναι επειδή τα συναισθήματά μας μάς έχουν κατακλύσει τόσο πολύ, που είναι ένας καλός τρόπος να τα ξεσπάσουμε και μετά να νιώσουμε λίγη ηρεμία και καθαρότητα στη σκέψη.

Δεν είναι γνωστό αν τα δάκρυα χαράς διαφέρουν με κάποιον τρόπο από τα δάκρυα που θα φύγουν όταν νιώθουμε θλίψη ή θυμό. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δακρύων, με βαση τον λόγο που εμφανίζονται.

Απλά δάκρυα

Αυτά τα δάκρυα είναι στην πραγματικότητα συνεχώς εκεί. Λειτουργούν ως λιπαντικό και απολυμαντικό για τα μάτια σας. Εκτός από το νερό και το αλάτι που μπορεί να περιμένετε σε ένα δάκρυ, υπάρχει επίσης βλέννα και έλαια, τα οποία προστατεύουν το δάκρυ από το να εξατμιστεί.

Συναισθηματικά δάκρυα

Είναι απόκριση στη συναισθηματική φόρτιση. Αυτά τα δάκρυα περιέχουν ορμόνες του στρες.

Δάκρυα ερεθισμού

Αυτά τα δάκρυα παράγονται για να ξεπλύνουν το μάτι σας όταν κάτι το ενοχλεί ή μπαίνει μέσα. Το πιο κοινό παράδειγμα τέτοιων δακρύων είναι αυτά που θα νιώσουμε όταν κόβουμε κρεμμύδια.

Τα οφέλη του κλάματος - επειδή δεν γίνεται να μην είχε

Το κλάμα μπορεί να κάνει το σώμα σας να παράγει ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Απελευθερώνονται ενδορφίνες και ωκυτοκίνη μετά το κλάμα, με αποτέλεσμα η διάθεσή σας να είναι σε καλύτερα επίπεδα μετά. Αυτό όμως χρειάζεται και έναν ακόμα παράγοντα: Τη συναισθηματική άνεση.

Η αίσθηση ντροπής και το να προσπαθούμε να διώξουμε το κλάμα (είτε για να μη μας δουν, είτε επειδή δεν θέλουμε οι ίδιοι να το επιτρέψουμε στον εαυτό μας) θα έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα κάνουν τη διάθεσή μας ακόμα χειρότερη. Στην ουσία κόβουμε στη μέση τη διαδικασία του εγκεφάλου μας να κάνει ένα μικρό "restart".

Η κουλτούρα στην οποία ζείτε μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο αν αισθάνεστε ή όχι καλύτερα αφού κλάψετε. Οι άνθρωποι που ζουν σε πλούσιες χώρες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ανακουφισμένοι και πιο θετικοί μετά από το κλάμα.

Βέβαια, και τα δάκρυα χαράς μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες:

  • Διασκέδασης ("Έκλαψα από τα γέλια")
  • Στοργής (Όταν κλαίμε επειδή κάτι μας συγκίνησε)
  • Ομορφιάς (Όταν κλαίμε στη θέα ενός πανέμορφου ηλιοβασιλέματος)
  • Επιτυχίας (Όταν κλαίμε μετά από την επίτευξη ενός στόχου).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές