Η συστηματική κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων από ψάρια ή διατροφικά συμπληρώματα ωφελεί σημαντικά την πνευμονική υγεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Στο πρώτο εντάχθηκαν πάνω από 15.000 εθελοντές στις ΗΠΑ (διάμεση ηλικία 56 έτη) οι οποίοι είχαν καλή υγεία, χωρίς ενδείξεις χρόνιας πνευμονοπάθειας στην έναρξή της. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν από επτά έως 20 χρόνια, θέλοντας να εξακριβώσουν πόσοι θα εκδήλωναν προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Το συμπέρασμά τους ήταν πως όσο αυξάνονταν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα των εθελοντών, τόσο μειωνόταν ο ρυθμός έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας.

Ειδικότερα, κάθε αύξηση 1% των επιπέδων του λιπαρού οξέος DHA συνδεόταν με μείωση 7%  στην επίπτωση της απόφραξης των αεραγωγών. Το εύρημα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το κάπνισμα και άλλους παράγοντες κινδύνου για μειωμένη αναπνευστική ικανότητα. Το λιπαρό οξύ DHA υπάρχει στον σολομό, τον τόνο και τις σαρδέλες.

Στη δεύτερη φάση της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 500.000 Ευρωπαίους εθελοντές. Οι ερευνητές εξέτασαν ορισμένους γενετικούς δείκτες στο αίμα ως έμμεση ένδειξη των επιπέδων των ω-3 λιπαρών οξέων.

Ύστερα, συνέκριναν τους δείκτες αυτούς με δεδομένα για την πνευμονική κατάσταση των εθελοντών. Η σύγκριση έδειξε πως όσο υψηλότερα ήταν τα ω-3 λιπαρά οξέα, τόσο καλύτερη ήταν η πνευμονική λειτουργία τους.

«Γνωρίζουμε πολλά για το ρόλο της διατροφής στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά τα δεδομένα για τις επιδράσεις της στην πνευμονική λειτουργία είναι περιορισμένα» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Patricia Cassano, διευθύντρια του Τομέα Διατροφικών Επιστημών στο Cornell University. «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά και για την υγεία των πνευμόνων».

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εν λόγω λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά επειδή ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση στους πνεύμονες.

Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέες οδηγίες για προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στις ΗΠΑ
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer