Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αισθάνεστε φουσκωμένοι, με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Αν μάθετε ποια είναι η αιτία του φουσκώματος, ειδικά αν το αντιμετωπίζετε συχνά, θα μπορέσετε και να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα. Αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες του φουσκώματος.

Αέρια

Ορισμένες τροφές προκαλούν το γαστρεντερικό σας σύστημα να παράγει περισσότερα αέρια σε σχέση με άλλες. Αυτά περιλαμβάνουν λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια και το μπρόκολο. Η κατάποση αέρα είναι μια άλλη κοινή αιτία.

Μεγάλα γεύματα

Ένα μεγάλο γεύμα, ειδικά αν είναι πλούσιο σε λιπαρά, καθιστά πιο πιθανό να αισθανθείτε πρήξιμο ή πόνο στην κοιλιά.

Περίοδος

Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, μαζί με άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Έλλειψη φυτικών ινών

Αν δεν τρώτε αρκετές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, αυτό θα μπορούσε να κάνει τον μεταβολισμό σας να δουλεύει πιο αργά, με αποτέλεσμα οι τροφές να παραμένουν στο στομάχι περισσότερο.

Καθιστικός τρόπος ζωής

Το να κάθεστε για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του περιεχομένου της κοιλιάς σας (συμπεριλαμβανομένου του εντερικού σας σωλήνα), επιβραδύνοντας την πέψη.

Στρες

Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας επιβραδύνει την πέψη, προκαλώντας φούσκωμα, πόνο και δυσπεψία.

Άλλα ιατρικά ζητήματα

Το φούσκωμα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Αν αναρωτιέστε πώς να μειώσετε γρήγορα το φούσκωμα, αυτές είναι μερικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Αυξήστε τη δραστηριότητά σας

Αν κάνετε καθιστική δουλειά, περισσότερη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να πηγαίνετε πιο τακτικά στην τουαλέτα και να αποφεύγετε το φούσκωμα. Όταν ασκείστε, η κίνηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο πεπτικό σας σύστημα, βοηθώντας τη διαδικασία να επιταχυνθεί. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι το περπάτημα για λίγα μόλις λεπτά μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να αποτρέψει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Διαχειριστείτε άμεσα το στρες

Αν αισθάνεστε ένταση στο μυαλό και το σώμα σας, αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει φούσκωμα. Όταν καταφέρνετε να χαλαρώσετε, ο γαστρεντερικός σας σωλήνας λειτουργεί καλύτερα. Σε κατάσταση πίεσης, το σώμα σας επιβραδύνει την πέψη. Καθώς χαλαρώνετε, το σύστημα επιστρέφει στη φυσιολογική του λειτουργία, επιτρέποντας στην τροφή να κινείται πιο εύκολα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης όπως το να διαβάσετε, να ακούσετε μουσική, να κάνετε διαλογισμό ή να μιλήσετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Κάντε ένα μασάζ στην κοιλιά

Αν οι διατροφικές αλλαγές δεν βοηθούν στο φούσκωμα, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στη μετακίνηση της τροφής στα έντερά σας, μειώνοντας την ενόχληση. Ξεκινήστε από τη δεξιά πλευρά κοντά στη λεκάνη και τρίψτε απαλά και δεξιόστροφα με κυκλικές κινήσεις, κάνοντας τον κύκλο και φτάνοντας στον αφαλό. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τρίψετε, όχι την παλάμη του χεριού σας.

Δοκιμάστε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων σας όπως το πρήξιμο και τα αέρια, πολλά εκ των οποίων δεν χρειάζονται συνταγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας