Άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά λόγω ανθυγιεινής σχέσης με τα social media, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από παρεμβάσεις όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία έναντι της αποχής ή διακοπής χρήσης τους, αναφέρει Βρετανική έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Internet Research από το University College London, ανακάλυψε, από 23 διεθνείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2004 και 2022, ότι παρεμβάσεις σχετικά με τη χρήση  social media uβελτίωσαν την ευεξία σε σχεδόν δυο στους πέντε ανθρώπους στους οποίους είχε γίνει προβληματική.

Η έρευνα, έδειξε ότι τα οφέλη της παρέμβασης ήταν ιδιαίτερα εμφανή στην αντιμετώπιση της χαμηλής διάθεσης, με το 70% των ερευνών να έχουν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στην κατάθλιψη μετά την παρέμβαση. Οι παρεμβάσεις με βάση την ψυχοθεραπεία ήταν οι πιο αποτελεσματικές.

Με την ψυχοθεραπεία βελτιώθηκε η ψυχική ευεξία στο 83% των ερευνών έναντι 20% των ερευνών που διαπίστωσαν βελτίωση από περιορισμό της χρήσης social media και 25% όπου οι συμμετέχοντες διέκοψαν εντελώς τη χρήση τους.

Η Dr. Ruth Plackett, δήλωσε ότι προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σε άνοδο καθώς και οι αριθμοί ανθρώπων που χρησιμοποιούν social media. Επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μείωση του χρόνου που περνούν στα social media δεν είναι πιθανό να ωφελήσει καθαυτή την ψυχική ευεξία.

Η προσέγγιση με βάση την ψυχοθεραπεία και η ανάλυση του πώς και γιατί αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με τα social media, καθώς και ο έλεγχος αυτών των συμπεριφορών θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι τα social media μπορούν να είναι ωφέλιμα στους χρήστες και να τους δίνουν αυξημένη κοινωνική στήριξη, άλλες ενδείξεις  τα συνδέουν με ψυχολογικά προβλήματα-ιδιαίτερα σε νέους.

Η ομάδα του UCL δήλωσε ότι ενώ η χαμηλή ποιότητα της τρέχουσας πειραματικής έρευνας σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει μόνο την αρχή, ελπίζει οι ενδείξεις της να βοηθήσουν όσους λαμβάνουν αποφάσεις και τους ειδικούς να αναπτύξουν σωστές οδηγίες και συστάσεις για την αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης.

Πηγές:
Journal of Medical Internet Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]