Η κατάθλιψη και η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι δύο διαφορετικά προβλήματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα τα δούμε να συνυπάρχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι συνηθισμένο φαινόμενο για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη να στρέφονται στην κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. Πολλές φορές μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: Η κατάχρηση του αλκοόλ να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης. Πώς συνδέονται λοιπόν αυτά τα δύο προβλήματα;

Η έρευνα έχει βρει ότι η χρήση αλκοόλ αυξάνει τόσο τη διάρκεια όσο και τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών επεισοδίων μακροπρόθεσμα και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 30-40% των αλκοολικών εμφανίζουν επίσης καταθλιπτική διαταραχή.

Το αλκοόλ ενεργοποιεί ένα σύστημα στον εγκέφαλο που προάγει τα συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης και ως εκ τούτου μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ισορροπία, ωστόσο, το σώμα ανταποκρίνεται ενεργοποιώντας ένα αντισύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους και ευερεθιστότητας και να επιδεινώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης μακροπρόθεσμα.

Καθώς η κατάχρηση αλκοόλ και η εξάρτηση επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη σχέση και την εργασία, προβλήματα μνήμης και σεξ, έντονη αυτοκριτική και αισθήματα ντροπής και ενοχής, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω τα συναισθήματα κατάθλιψης. Ελλείψει άλλων στρατηγικών για διαχείριση, ένα άτομο μπορεί να πιει περισσότερο για να ξεφύγει από αυτές τις δύσκολες σκέψεις. Αυτό δημιουργεί φαύλο κύκλο.

Θεραπεία για κατάθλιψη και εξάρτηση από το αλκοόλ

Αν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ και αν η κατανάλωσή του έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, τότε είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια. Μιλήστε αρχικά με ένα έμπιστο άτομο και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Έπειτα, ζητήστε τη βοήθεια ενός θεραπευτή, που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τη δική σας σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καταθλιπτικών συναισθημάτων, ενώ παράλληλα θα σας προτείνει τρόπους να ελέγχετε καλύτερα την καθημερινότητά σας.

Η απότομη διακοπή του ποτού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης που μπορεί να είναι σοβαρά. Ζητήστε βοήθεια από κοινότητες απεξαρτημένων, που μπορούν να σας στηρίξουν ψυχολογικά αλλά και με πολύ πρακτικές συμβουλές όσον αφορά τα στάδια της απεξάρτησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου