Tο χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει τόσο τα συναισθήματα των ανθρώπων όσο και τις συναναστροφές τους σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Ένας άνθρωπος που χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο ελκυστικός στο άλλο φύλο.

Μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής έδειξε ότι για το 96% των ερωτηθέντων ένα «λευκό» χαμόγελο έκανε τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς.

«Σήμερα η λεύκανση εφαρμόζεται όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του, εξαιτίας της εναπόθεσης χρωστικών ουσιών στα δόντια αλλά και σε δόντια που έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει. Η τεχνική εφαρμόζεται με 99% επιτυχία και είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα των δοντιών αρκετούς τόνους», επισημαίνει η Δέσποινα Κωστομοίρη (φωτογραφία), χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική.

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία, αν και σε ορισμένα άτομα μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια τους όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Στην περίπτωση αυτή η ευαισθησία παύει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η λεύκανση.

Όσον αφορά τη διάρκεια του αποτελέσματος διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς εξαρτάται από τις διατροφικές του συνήθειες του και συγκεκριμένα κατανάλωση τσαγιού, κόκκινου κρασιού, καφέ, αναψυκτικών τύπου κόλα αλλά και τη συνεχή λήψη σιδήρου, καθώς και το κάπνισμα.

Πλέον με τις νέες τεχνικές, η λεύκανση μπορεί να γίνει σε ένα ραντεβού αποδίδοντας το μέγιστο της λευκότητας και σε κόστος επιτρεπτό για όλους. Τα νέα υλικά, τα οποία είναι πιο οικονομικά χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους, προσφέρουν σημαντικά μειωμένο κόστος.

«Πρόκειται για μια ασφαλή για τα δόντια μέθοδο, που εφαρμόζεται πάντα υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο που θα επαναληφθεί», επισημαίνει η κ. Κωστομοίρη και προσθέτει: «Εάν κάποιος θέλει μόνιμα λευκό χαμόγελο μπορεί, επίσης, να αναζητήσει οριστικές αισθητικές λύσεις από ειδικούς οδοντιάτρους όπως είναι οι όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού (lifting δοντιών) ή όψεις πορσελάνης σε περισσότερα ραντεβού».

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, με εξελιγμένα οδοντιατρικά υλικά, τις ρητίνες (χρησιμοποιούνται και για τα λευκά σφραγίσματα), κάθε δόντι «δουλεύεται» σαν γλυπτό και έτσι διορθώνεται όχι μόνο το χρώμα αλλά και το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού με ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα.
Με την εφαρμογή της δεύτερης μεθόδου, όψεις πορσελάνης συγκολλούνται μόνιμα στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και αλλάζουν το σχήμα και το χρώμα αναβαθμίζοντας το χαμόγελο. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκατάστασης απαιτεί περισσότερα από ένα ραντεβού και απαιτείται οπωσδήποτε τρόχισμα του δοντιού και παρέμβαση του οδοντοτεχνίτη.
«Το κόστος των όψεων ρητίνης είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης (γιατί δεν υπάρχει το κόστος του οδοντοτεχνίτη), με το ίδιο άριστο μόνιμο αποτέλεσμα χάρη στη δεξιοτεχνία του οδοντιάτρου αλλά και στην εξέλιξη των ρητινών» καταλήγει η κ. Κωστομοίρη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο