Ο υγιεινός τρόπος ζωής -και ιδίως ο επαρκής ύπνος- ενδεχομένως μπορεί να προσφέρει ουσιαστική προστασία από την κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα σε  287.000 Βρετανούς.

Αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής φαίνεται πως μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης τα επόμενα 9 χρόνιο. Μεταξύ αυτών, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η κοινωνικοποίηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο επαρκής ύπνος.

Στην έρευνα φάνηκε πως κάθε συνήθεια είχε σημασία καθαυτή. Άνθρωποι που ασκούνταν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης έναντι όσων αδρανούσαν, για παράδειγμα. Ομως, όσο περισσότερες συνήθειες είχε υιοθετήσει κάποιος, τόσο το καλύτερο.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής ωφελούσε τους συμμετέχοντες, άσχετα από τον γενετικό τους κίνδυνο.

Οι ερευνητές του University of Cambridge εστίασαν σε 287.000 συμμετέχοντες χωρίς κατάθλιψη, οι οπαίοι στην έναρξη ανέφεραν τις συνήθειές τους.

Τα επόμενα 7 χρόνια, έγιναν 13.000 νέες διαγνώσεις κατάθλιψης. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος όμως, σε όσους ανέφεραν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην έναρξη της έρευνας.

Οι 7 παράγοντες ήταν:

  • Επαρκής ύπνος
  • Τακτική άσκηση
  • Περιορισμός του χρόνου ενασχόλησης με οθόνες και της καθιστικής ζωής
  • Υγιεινή διατροφή
  • Αποχή από το κάπνισμα
  • Τακτικές συναντήσεις με φίλους
  • Κατανάλωση  αλκοόλ που δεν υπερβαίνει τις μέτριες ποσότητες

Ο ύπνος ήταν ο πιο προστατευτικός παράγοντας. Άνθρωποι με επαρκή ύπνο είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες για κατάθλιψη έναντι όσων είχαν φτωχές συνήθειες ύπνου. Η αποχή από το κάπνισμα ήταν σχεδόν το ίδιο προστατευτική.

Το όφελος ήταν μεγαλύτερο όταν οι άνθρωποι είχαν υιοθετήσει πολλές συνήθειες μαζί.

Μεταξύ αυτών που ανέφεραν τουλάχιστον 5 από τις 7 συνήθειες, ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν κατά 57% χαμηλότερος έναντι όσων είχαν υιοθετήσει το πολύ μια συνήθεια. Στη μέση ομάδα (2-4 υγιεινές συνήθειες) ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 41%.

Με μαγνητικές τομογραφίες και δείγματα αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παραπάνω συνήθειες συνδέονταν με μεγαλύτερο όγκο ιστών σε ορισμένες εγκεφαλικές δομές, όπως ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο θάλαμος, κάτι που υποδεικνύει καλύτερο έλεγχο και ρύθμιση συναισθημάτων, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ υγιεινού τρόπου ζωής και χαμηλότερου κινδύνου για κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health.

Πηγές:
Nature Mental Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου