Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης η 3η για το τρέχον έτος Ολομέλεια Προέδρων 1ατρικών Συλλόγων της χώρας, η οποία
αφιερώθηκε στη μνήμη του εκλιπόντος Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Βασ. Λούρμπα.

Πρόκειται για Ολομέλεια ιδιαίτερα εποικοδομητική, με μεγάλη συμμετοχή και στην οποία Θέματα Ημερήσιας Διάταξης ήταν τα δικαιώματα των ασθενών και η 1ατρική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Της συζήτησης των Θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης προηγήθηκε ομιλία του καθηγητή κ. Σωτ. Τσιόδρα και του προέδρου του Ε.Ο.Δ.Υ. καθηγητή κ. Χ.
Χατζηχριστοδούλου με θέμα τις πλημμύρες και τα λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν. Στο συγκεκριμένο ζήτημα οφείλουμε να εξάρουμε την καθοριστική
συμβολή των Ιατρικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νικ. Δέδε, Προέδρου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο οποίος παρουσίασε τον καταστατικό χάρτη των δικαιωμάτων των ασθενών και τις συνέργειες της 'Ενωσης Ασθενών με την ιατρική κοινότητα και τους φορείς της ελληνικής κοινωνίας.

Το κύριο Θέμα της Ολομέλειας αφορούσε στην ιατρική εκπαίδευση και είχε ως ομιλητές:

Τον Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., καθηγητή Παθολογίας, κ. Μπούμπα Δημ.

Τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου, κ. Κοχιαδάκη Γ.

Τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, κ. Αναστασιάδη Κυρ.

Τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης, κ. Βαδικόλια κων.

Εισηγητές του Θέματος ήταν οι κ.κ.

Κουτσόπουλος Κων, Α' Αντιπρόεδρος ΠΙΣ και αντιπρόεδρος CΕΟΜ

Παπανδρούδης Ανδρέας, Αντιπρόεδρος της UΕΜS

Χαλβατζιώτης Παν., καθηγητής Παθολογίας

Ως ιδιαίτερα εποικοδομητική κρίθηκε η πρόταση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. κ. Εξαδάκτυλου ΑΘ. να καλλιεργηθούν συνέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση, αλλά κυρίως την αναβάθμιση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Την Ολομέλεια απασχόλησαν σε ιδιαίτερη ενότητα τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά ζητήματα της Ιατρικής Κοινότητας, της γραμματειακής υποcrτήριξης από τον Π.Ι.Σ. προς τους μικρούς Ιατρικούς Συλλόγους και ιδιαίτερα το ζήτημα του ClawbacΚ, το οποίο απειλεί με αφανισμό τα διαγνωστικά εργαστήρια και για το οποίο ο Π.Ι.Σ.

Θα κινηθεί ενεργά, στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Τέλος, την Ολομέλεια απασχόλησε το ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης ανάμεσα στον Π.Ι.Σ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία συναντά την εμμονική αντίδραση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παρότι πρόκειται για νομοθετη μένη διαδικασία την οποία ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει να εφαρμόσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ. Χρυσανθίδης: Το σημερινό πρόσωπο του HIV/AIDS
Η Sandoz αποκαλύπτει το βιο-ομοειδές adalimumab HCF στην Ευρώπη
Μαριάκης στην ημερίδα του Iatronet.gr: Οι νέοι κώδικες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα