To 2021, περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι έπασχαν ήδη από διαβήτη τύπου 2. Μια ομάδα επιστημόνων από την Βρετανία ερεύνησε τώρα τις επιπτώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται με κάθε έτος διάρκειας της νόσου. Η συνολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες αυξάνεται έως και κατά 2,69 φορές.

"Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, πρώην "διαβήτης ενηλίκων") αυξάνεται παγκοσμίως. Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής αλλά και σε κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τη διατροφή και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Το 2021, εκτιμάται ότι υπήρχαν 537 εκατομμύρια ενήλικες με διαβήτη παγκοσμίως. "Ολοένα και περισσότερο, η νόσος διαγιγνώσκεται σε νεότερη ηλικία", γράφουν τώρα οι συγγραφείς στο περιοδικό "The Lancet Diabetes & Endocrinology".

Το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες είναι σχετικά νέο. Ως τώρα υπήρχε η εκτίμηση ότι μια τέτοια ασθένεια μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο έξι χρόνια. Όμως η επίδραση του χρόνου διάγνωσης ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν λοιπόν τα στοιχεία 1,5 εκατομμυρίου πασχόντων με περίοδο παρατήρησης συνολικά 23,1 εκατομμυρίων ετών ζωής. Ως βασικό κριτήριο επιλέχθηκε η συνολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αντίκτυπος της διάρκειας του διαβήτη τύπου 2 είναι τεράστιος: για μια πρώτη διάγνωση μεταξύ 30 και 39 ετών, το ποσοστό θανάτου αυξάνεται κατά 2,69 φορές σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.

Στην επόμενη ηλικιακή ομάδα (40 έως 49 ετών), η θνησιμότητα είναι 2,26 φορές υψηλότερη, ενώ αν η διάγνωση γίνει μεταξύ 50 και 59 ετών, ο συντελεστής είναι 1,84 (συν 84%).

Εάν ο διαβήτης τύπου 2 εμφανιστεί μεταξύ 60 και 69 ετών, η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 1,57 φορές και στις ηλικιακές ομάδες πάνω από αυτό κατά 1,39 φορές (συν 39 τοις εκατό). Τα αποτελέσματα αυτά ήταν τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των ΗΠΑ, ένας 50χρονος που διαγιγνώσκεται με διαβήτη στην ηλικία των 30 ετών, πεθαίνει 14 χρόνια νωρίτερα από κάποιον που δεν είναι διαβητικός. Αν η διάγνωση γίνει στα 40, το άτομο πεθαίνει δέκα χρόνια νωρίτερα, ενώ αν η έναρξη της νόσου γίνει στα 50, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά έξι χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της ΕΕ, η μέση εκτίμηση είναι 13, 9 ή 5 έτη ζωής λιγότερα (διάγνωση στα 30, 40 ή 50)".

Επομένως, με κάθε δεκαετία που ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται και διαγιγνώσκεται νωρίτερα, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά τρία έως τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη των οποίων πληρώθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και άλλους δημόσιους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για την πρόληψη του διαβήτη στους νέους και τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης των πασχόντων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο