Νέα έρευνα από την Ισπανία έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση και λιγότερες θερμίδες μπορεί να μειώσει το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά σε ηλικιωμένους ενώ βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Dora Romaguera, του Health Research Institute of the Balearic Islands, περιέλαβε 1.500 μεσήλικες και ηλικιωμένους υπέρβαρους ή παχύσαρκους με μεταβολικό σύνδρομο.

Μια ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή ενώ μείωσε τις θερμίδες της κατά 30% και αύξησε τη σωματική της δραστηριότητα.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, κρέατος, βούτυρου, ζάχαρης και να καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης.

Οι ερευνητές, τους ενθάρρυναν να αυξήσουν σταδιακά τη σωματική τους δραστηριότητα με στόχο βάδισμα για 45 λεπτά την ημέρα ή περισσότερο, 6 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης.

Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμό θερμίδων ή αλλαγών στη σωματική δραστηριότητα.

Συμμετέχοντες που μείωσαν τις θερμίδες τους και ασκούνταν τακτικά ενώ ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν μείωση συνολικού λίπους και λίπους στην κοιλιά -και διατήρησαν πολύ από αυτό για 3 χρόνια.

Αντίθετα, άνθρωποι στην άλλη ομάδα δεν είδε αλλαγές στο λίπος της κοιλιάς.

Και οι δυο ομάδες κέρδισαν άλιπη μυϊκή μάζα, αλλά η ομάδα άσκησης και περιορισμού θερμίδων έχασε περισσότερο λίπος από μυς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω