Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), για ακόμη μία φορά, αποτελεί  πολύτιμο αρωγό στο σημαντικό έργο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) προς τον πληθυσμό που κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, ενισχύοντας τον εξοπλισμό του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης «STEKI 46» μέσω της χορηγίας ενός Μηχανήματος Ελέγχου Ουσιών (φασματοφωτόμετρο).

Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) «STEKI 46» αποτελεί μία καινοτόμο υπηρεσία του Δικτύου Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ, που προάγει τη φιλοσοφία της Μείωσης της Βλάβης. Οι ΧΕΧ αποτελούν τις δομές εκείνες, στις οποίες ενεργοί χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση ουσιών με ασφάλεια, επιτηρούμενοι από επαγγελματίες υγείας, με καθαρά σύνεργα, μειώνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους από υπερδοσολογία, αλλά και για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.  Η θεραπευτική προσέγγιση έγκειται στη φροντίδα υγείας και τη διασύνδεση των ωφελούμενων και με άλλες υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την ένταξή τους σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το ΙΦΕΤ με την παρούσα χορηγία συμβάλλει στην ανάλυση της προαποκτημένης ψυχοδραστικής ουσίας που φέρουν τα ίδια τα άτομα για να κάνουν χρήση στο ΧΕΧ STEKI 46 σε πραγματικό χρόνο. Με το Φασματοφωτόμετρο FTIR θα αναλύεται η περιεκτικότητα, το είδος, οι προσμείξεις και η «καθαρότητα» της ουσίας με απώτερο σκοπό την αποφυγή των περιστατικών υπερδοσολογίας (overdose) στο πλαίσιο της ελαχιστοποίησης του κινδύνου απώλειας της ζωής. Ο χρήστης υπηρεσιών του ΧΕΧ θα ενημερώνεται, ώστε να γνωρίζει το τι ουσία και τι κινδύνους μπορεί αυτή να έχει. Επιπλέον, σε πραγματικό χρόνο, δημιουργείται μία βάση δεδομένων των ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιείται στο «εδώ και τώρα» από τον πληθυσμό-στόχο. Αυτό θα συμβάλλει τόσο στο σχεδιασμό θεραπευτικών παρεμβάσεων, όσο και στο σχεδιασμό πολιτικών αντιμετώπισης της εξάρτησης σε θεσμικό επίπεδο.

H χορηγία του ΙΦΕΤ, προς τον ΟΚΑΝΑ, περιλαμβάνει ένα Φασματοφωτόμετρο FTIR/ FTIR Forensics Package. Model 5500 AFTIR οίκου Agilent Technologies, με το αντίστοιχο Λογισμικό ελέγχου & επεξεργασίας δεδομένων που θα αντλούν τα στοιχεία από την διεθνή βιβλιοθήκη «TICTAC ATR FTIR Drugs Library». Πρόκειται για ένα από τα πιο άρτια μηχανήματα που χρησιμοποιούν ιατροδικαστικές υπηρεσίες, αστυνομικές υπηρεσίες και εγκληματολογικά εργαστήρια του εξωτερικού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, κ. Σωτηρίου, με αφορμή τη χορηγία δήλωσε: «Στο ΙΦΕΤ είμαστε πάντα δίπλα στις ανάγκες των ασθενών και όσων έχουν ανάγκη καινοτόμων ανακουφιστικών δράσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα στην μακροχρόνια συνεργασία μας με τον ΟΚΑΝΑ και στα σημαντικά οφέλη που παρέχει επί σειρά ετών ο οργανισμός. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τη συστηματική προσπάθεια του για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών αντιμετώπισης και φροντίδας των ασθενών με εξαρτήσεις».

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρης, πρόσθεσε: «Το ΙΦΕΤ γνωρίζοντας σε βάθος το έργο και τις παρεμβάσεις του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στο πεδίο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, έρχεται να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, με την παρούσα χορηγία που αφορά στο μηχάνημα ελέγχου ουσιών. Με αυτόν τον τρόπο, μας δίνει τη δυνατότητα, σε πραγματικό χρόνο, να προλάβουμε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή και την υγεία των χρηστών των υπηρεσιών του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης, όπως υπερδοσολογία, αλλά και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις διασφαλίζοντας την παροχή ποιοτικών  υπηρεσιών στους ανθρώπους που εξυπηρετούμε. Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ιωάννη Σωτηρίου, καθώς και το υπόλοιπο ΔΣ του ΙΦΕΤ για την εν λόγω χορηγία. Πλέον ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ είναι ο πλέον εξοπλισμένος χώρος στην Ευρώπη με όλα τα εργαλεία και εξοπλισμό, από μηχανήματα ανίχνευσης φλεβών, απινιδωτές, αμπού κ.α. τώρα και με μηχάνημα ανάλυσης ουσιών.».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου