Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη παλεύουν και με την κατάθλιψη και ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, αναφέρουν ερευνητές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 15.000 ανθρώπων, από την Health and Nutrition Examination Survey και στοιχεία για θανάτους από το Centers for Disease Control and Prevention των ΗΠΑ.

Ανακάλυψαν ότι πάνω από το 10% των Αμερικανών ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη ή διαβήτη. Γενικά, συμμετέχοντες με διαβήτη ήταν 1,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα έναντι αυτών χωρίς διαβήτη.

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν τουλάχιστον τετραπλάσιος για συμμετέχοντες με τις δύο παθήσεις έναντι αυτών χωρίς διαβήτη ή κατάθλιψη.

Ο Khubchandani, του New Mexico State University, δήλωσε ότι ο διαβήτης καθαυτός είναι εξουθενωτική νόσος και η συνύπαρξη με την κατάθλιψη καθιστούν χειρότερη την κατάσταση.

Για τη συννοσηρότητα θα μπορούσαν να ευθύνονται πολλοί δημογραφικοί, ψυχολογικοί και βιολογικοί μηχανισμοί.

Ορισμένα χαρακτηριστικά είναι συνήθη σε ανθρώπους με υψηλότερο κίνδυνο συνύπαρξης διαβήτη και κατάθλιψης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το χαμηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση, π ανθυγιεινός τρόπο ζωής και συννοσηρότητες.

Περίπου το 75% των ανθρώπων με διαβήτη λαμβάνουν αγωγή για τον έλεγχο της πάθησης στις ανεπτυγμένες χώρες.

Όμως, πάνω από το 50% των διαβητικών με συμπεριφορικά προβλήματα υγείας δεν λαμβάνουν επαρκή περίθαλψη όσον αφορά την ψυχική τους υγεία, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη συνιστά, οι γιατροί να ενσωματώνουν την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας στην περίθαλψη του διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews.

Πηγές:
Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα