Η κατάθλιψη είναι μια πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις. Άνδρες και γυναίκες μπορούν εξίσου να υποφέρουν, για αμέτρητους πιθανούς λόγους. Είναι όμως σχετικά πιο δύσκολο να διαγνωστεί η κατάθλιψη στους άνδρες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η καταθλιπτική πραγματικότητα

Οι λόγοι για αυτό μάλλον έχουν λιγότερο να κάνουν με την βιολογία και περισσότερο με κοινωνικούς παράγοντες. Η αρρενωπότητα ως έννοια δεν επιτρέπει εύκολα την έκφραση συναισθημάτων, ειδικά αν πρόκειται για αδυναμία. Κατ' επέκταση, είναι αρκετά συνηθισμένο και για άνδρες ασθενείς να μην καταλαβαίνουν ότι ζουν με κατάθλιψη μέχρι να έχει αρχίσει να επηρεάζει έντονα την καθημερινότητά τους.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να υπάρξει η διάγνωση, είναι πιθανό η κατάθλιψη να εκφράζεται και με ορισμένους πιο συγκεκριμένους τρόπους που σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική πίεση που νιώθουν οι άνδρες να καταστείλουν τα συναισθήματά τους. Ας ρίξουμε μια ματιά πιο αναλυτικά.

Σωματικά συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες

Οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί πρώτα να παρατηρήσουν τις σωματικές επιπτώσεις της. Ενώ η κατάθλιψη θεωρείται ως διαταραχή ψυχικής υγείας, τα σημάδια της γίνονται εμφανή και στο σώμα. Μερικά κοινά σωματικά σημάδια κατάθλιψης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

*σφίξιμο στο στήθος

*πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα

*στυτική δυσλειτουργία και άλλα σεξουαλικά προβλήματα

*συχνοί πονοκέφαλοι

*ορμονικά προβλήματα όπως χαμηλή τεστοστερόνη

*ταχυπαλμία

*ακούσια απώλεια ή αύξηση βάρους

Ψυχικά συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται και επεξεργάζεται τις πληροφορίες, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Μερικά από τα πιο κοινά ψυχικά συμπτώματα της κατάθλιψης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

*δυσκολία στη συγκέντρωση

*προβλήματα μνήμης

*ιδεοψυχαναγκαστικά μοτίβα σκέψης

*ανήσυχες, σκόρπιες σκέψεις

*προβλήματα ύπνου

*αυτοκτονικές σκέψεις

Συναισθηματικά συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν τη λέξη κατάθλιψη, σκέφτονται ένα άτομο που φαίνεται πολύ λυπημένο. Ωστόσο, η λύπη είναι μόνο ένα από τα πολλά πιθανά συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατάθλιψη και, όπως γράψαμε πιο πάνω, είναι ένα δύσκολο συναίσθημα για να εκφράσει ένα άτομο που κινείται εντός του κοινωνικού ρόλου της αρρενωπότητας. Εκτός από τη θλίψη, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συναισθηματικά συμπτώματα κατάθλιψης:

*ανησυχία

*επιθετικότητα

*θυμός

*συναισθηματική απόσυρση από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους

*απελπισία

*έλλειψη ενδιαφέροντος για την οικογένεια, τα χόμπι και την εργασία

*χαμηλή λίμπιντο

Συμπεριφορικά σημάδια κατάθλιψης στους άνδρες

Τα ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα της κατάθλιψης στους άνδρες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά. Επειδή μερικοί άντρες αντιστέκονται στο να συζητούν τα συναισθήματά τους, αυτά τα σημάδια συνήθως είναι και αυτά που θα γίνουν -δυστυχώς- πιο εμφανή.

*δυσκολία να ανταπεξέλθετε στην εργασία, την οικογένεια και άλλες προσωπικές ευθύνες

*κατάχρηση ουσιών

*υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

*παρορμητικότητα ή συμμετοχή σε επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία

*κοινωνική απομόνωση

*απόπειρες αυτοκτονίας

Τι μπορώ να κάνω;

Αν εσείς ή κάποιο κοντινό σας άτομο εμφανίζει τέτοια σημάδια, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια. Είναι το πρώτο βήμα για να καταλάβετε πώς να βελτιώσετε την κατάσταση. Μιλήστε σε κάποιο έμπιστο άτομο για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας, και σκεφτείτε την πιθανότητα να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τα εργαλεία που θα χρειαστείτε σε προσωπικό επίπεδο για να διαχειριστείτε την κατάθλιψη. Το να υιοθετήσετε μια υγιεινή ρουτίνα θα σας βοηθήσει, επίσης.

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται. Δεν χρειάζεται να την αφήσετε να ορίζει τις σκέψεις σας. Ζητήστε βοήθεια από τα κοντινά σας άτομα, χτίστε ένα σύστημα υποστήριξης γύρω σας και συνεχίστε να προσπαθείτε να φέρετε λίγο-λίγο τις θετικές αλλαγές στην ζωή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια