Ο καφές μπορεί να τονώσει το στομάχι σας, αλλάζοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να περάσει η τροφή από το πεπτικό σας σύστημα. Ωστόσο, το πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που μπορεί να παίρνετε και να αλλάξει πόσο γρήγορα απορροφώνται. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ την ίδια στιγμή που παίρνετε τα φάρμακά σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν για εσάς.

Το 2020, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πολλά φάρμακα και πώς επηρεάστηκαν από τον καφέ. Ανέφεραν ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση, την κατανομή, το μεταβολισμό και την απέκκριση πολλών φαρμάκων. Συνεπώς, αν έχετε οδηγίες να λαμβάνετε κάποια από τα παρακάτω φάρμακα μόλις ξυπνάτε το πρωί, ίσως είναι καλή ιδέα να καθυστερήσετε λίγο τον πρωινό σας καφέ - όπως και να μιλήσετε με τον γιατρό σας, που θα σας κατευθύνει σίγουρα καλυτερα.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη του φαρμάκου για τον θυρεοειδή σας μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό, καθιστώντας το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό για εσάς.

Φάρμακα για το κρυολόγημα ή την αλλεργία

Φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά περιέχουν διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως ψευδοεφεδρίνη. Ο καφές είναι επίσης διεγερτικό, επομένως μπορεί να κάνει τα συμπτώματα διέγερσης πιο έντονα, όπως προβλήματα στον ύπνο και ένταση.

Φάρμακα για τον διαβήτη

Ο σκέτος καφές, μάλλον δεν θα επηρεάσει αρκετά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αλλά η ζάχαρη και το γάλα μπορεί να το κάνουν. Συνεπώς ίσως χρειαστεί να κάνετε μια αλλαγή στο πώς πίνετε τον καφέ σας.

Φάρμακα για το άσθμα

Πολλοί άνθρωποι με άσθμα λαμβάνουν βρογχοδιασταλτικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, τα οποία δρουν χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς και διευκολύνοντας την αναπνοή, αλλά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, ανησυχία, πόνο στο στομάχι και ευερεθιστότητα. Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών.

Αντικαταθλιπτικά

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, η αμιτριπτυλίνη, η εσιταλοπράμη και η ιμιπραμίνη μπορούν να μεταβολιστούν διαφορετικά αν πίνετε καφέ ταυτόχρονα, ειδικά μεγάλες ποσότητες καφέ. Ο καφές μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από το σώμα σας.

Αντιψυχωσικά φάρμακα

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα είναι χρήσιμα για άτομα που ζουν με σχιζοφρένεια, μανία, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα δρουν αναστέλλοντας ορισμένους νευροδιαβιβαστές ή μπλοκάροντας τους υποδοχείς στον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα φάρμακα μεταβολίζονται ή διασπώνται από τον οργανισμό με διαφορετικό τρόπο όταν τα παίρνετε μαζί με τον καφέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε