Τα κατάγματα είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν για την καθημερινότητά μας, αλλά για τους ηλικιωμένους τα κατάγματα αποτελούν πολύ σοβαρότερο κίνδυνο: Ένα κάταγμα σε μεγαλύτερη ηλικία δυσκολεύει σε τεράστιο βαθμό την καθημερινή ζωή και την αυτοεξυπηρέτηση κάποιου.

Τα καλά νέα είναι ότι η αύξηση της αντοχής των οστών σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων. Ακόμη και μια μικρή αύξηση της οστικής πυκνότητας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αρκετά τον κίνδυνο κατάγματος, ιδιαίτερα του κατάγματος ισχίου.

Γιατί συμβαίνει η οστική απώλεια;

Η απώλεια οστικής μάζας είναι προοδευτική τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με τη συχνότητα εμφάνισης να αυξάνεται όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι. Η οστεοπόρωση, μια πάθηση κατά την οποία ο οστικός ιστός φθίνει, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Τα οστά μας υπόκεινται συνεχώς σε διάσπαση και ανασχηματισμό, και αυτό είναι φυσιολογική διαδικασία. Η οστεοπόρωση προκαλείται όταν υπάρχει διαταραχή της ισορροπίας αυτής της διαδικασίας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάσπαση των οστών παρά σχηματισμός τους. Ενώ και τα δύο φύλα εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας, είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Η εμμηνόπαυση είναι ένας ιδιαίτερος παράγοντας κινδύνου χάρη στη μείωση των οιστρογόνων που χαρακτηρίζει αυτό το στάδιο της ζωής. Τα οιστρογόνα ενισχύουν την αντοχή των οστών, με αποτέλεσμα από την εμμηνόπαυση και μετά η διάσπαση των οστών να αυξάνεται.

Ενίσχυση των οστών με την άσκηση

Αν και κάποια απώλεια οστικής μάζας μπορεί να είναι συχνή —ίσως και αναπόφευκτη— όσο γερνάμε, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για την αντιμετώπισή της. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η άσκηση και συγκεκριμένα οι ασκήσεις με βάρος. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τα οστά και τους μύες σας για να κρατήσετε μια θέση στην εκάστοτε άσκηση, πιέζετε το οστό, με αποτέλεσμα το οστό να γίνεται πιο δυνατό. Η κίνηση και η γυμναστική είναι κυριολεκτικά φάρμακο για τα οστά μας. Μιλήστε με τον γιατρό σας και με έναν εξειδικευμένο γυμναστή για να σας προτείνει τις καλύτερες ασκήσεις για την κατάστασή σας. Συζητήστε επίσης για την πιθανότητα να κάνετε ασκήσεις που αξιοποιούν το βάρος του σώματος, όπως σανίδες και κάμψεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τα οστά των χεριών σας.

Έχει σημασία η διατροφή;

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τα οστά μας. Ενώ το ασβέστιο είναι το κλειδί για την οικοδόμηση των οστών, χρειάζεστε την βιταμίνη D για να το απορροφήσετε πιο αποτελεσματικά. Το ασβέστιο μπορεί να βρεθεί στα γαλακτοκομικά, όπως και στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα αμύγδαλα. Η βιταμίνη D προέρχεται κυρίως από το φως του ήλιου, αλλά βρίσκεται επίσης στα ψάρια, τα μανιτάρια, το εμπλουτισμένο γάλα και τα συμπληρώματα. Μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να κάνετε εξετάσεις και να ελέγξετε κατά πόσο χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει

Η τεστοστερόνη μειώνεται φυσικά και στα δύο φύλα - στις γυναίκες στα 20 και στους άνδρες από τα 30 και μετά. Η τυπική πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι 1% έως 3% ετησίως πριν την εμμηνόπαυση και σταθεροποιείται κάπως μετά. Καθώς η τεστοστερόνη είναι κι αυτή εν μέρει υπεύθυνη για την δημιουργία των οστών, η πτώση της είναι λογικό να μειώνει και την οστική πυκνότητα. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει για αυτό, με μια σταθερή αλλά χαμηλή δόση τεστοστερόνης που δεν θα προκαλέσει παρενέργειες (όπως αυξημένη τριχοφυΐα ή αλλαγές στο δέρμα). Ωστόσο, δεν είναι όλα τα άτομα υποψήφια για ορμονοθεραπεία, όπως τα άτομα με ιστορικό καρκίνου του μαστού, καρδιακών παθήσεων, θρόμβων αίματος ή ηπατικής νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]