Τα έλαια που παράγονται από το σώμα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Η παραγωγή όμως μεγάλης ποσότητας ελαίων μπορεί να είναι ένα από τα αίτια ακμής.

Ωστόσο, όταν η ακμή εκδηλωθεί και ψάχνετε να βρείτε προϊόντα για να περιποιηθείτε τις ατέλειες προσώπου που δημιουργεί, αισθάνεστε μπερδεμένη. Σχεδόν κάθε  συστατικό που καταπολεμά την ακμή και μπορεί να απαλύνει τα σημάδια της, ξηραίνει και ερεθίζει την επιδερμίδα σας.

Επίσης, όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα που είναι σκληρά για το δέρμα σας, μπορεί να καταλήξετε με περισσότερη ερυθρότητα και ερεθισμό, ξεκινώντας έναν ατελείωτο κύκλο φλεγμονών και εξανθημάτων.

Ας δούμε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή όταν έχετε λιπαρό δέρμα:

Καθαρίστε σωστά το πρόσωπό σας

Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου σας που μπορεί να εξαντλήσει το φράγμα υγρασίας. Καθαρίζετε το πρόσωπό σας, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας πάντα ένα απαλό καθαριστικό, καθώς τα σκληρά σαπούνια μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή λιπαρότητας.

Για επιδερμίδα με τάση ακμής, συνίσταται το καθαριστικό Effaclar Gel της La Roche-Posay που καθαρίζει απαλά το λιπαρό δέρμα, τους ρύπους και την περίσσεια σμήγματος χωρίς να προκαλεί ξηρότητα, χάρη στους προσεκτικά επιλεγμένους ήπιους παράγοντες καθαρισμού που εξασφαλίζουν υψηλή ανοχή. Το συγκεκριμένο καθαριστικό μειώνει το μέγεθος των μαύρων στιγμάτων, ελέγχει τη γυαλάδα και αφήνει το δέρμα καθαρό και αναζωογονημένο.

Χρησιμοποιήστε μια απαλή ενυδατική κρέμα

Οι άνθρωποι που έχουν λιπαρή επιδερμίδα συχνά αποφεύγουν τις ενυδατικές κρέμες, ανησυχώντας ότι θα κάνουν το δέρμα τους να φαίνεται ακόμα πιο λιπαρό. Ακόμη όμως και αυτό το δέρμα, πρέπει να ενυδατωθεί για να παραμείνει υγιές.

Η χρήση της σμηγματορυθμιστικής κρέμας προσώπου Effaclar Mat της La Roche-Posay, είναι η πιο σωστή επιλογή ενυδάτωσης για ματ αποτέλεσμα σε λιπαρό δέρμα με ορατούς, διεσταλμένους πόρους. Συνίσταται από δερματολόγους γιατί:

  • Ελέγχει τη λιπαρότητα και περιορίζει τη γυαλάδα.
  • Βελτιώνει την υφή του δέρματος (94%).
  • Μειώνει το μέγεθος των πόρων στο λιπαρό δέρμα με τάση ακμής (76%) κατά τους συσφίγγει (76%).
  • Προσφέρει 8 ώρες ενυδάτωσης.

Φορέστε αντηλιακά χωρίς λάδι

Έχει αποδειχθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία επιδεινώνει την ακμή και την ευαισθησία της  επιδερμίδας. Τα παραδοσιακά αντηλιακά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο λιπαρό δέρμα, γιατί είναι αρκετά παχιά και μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους. Τα αντηλιακά τζελ χωρίς λάδι είναι καλύτερη επιλογή για εσάς.

Μάσκα προσώπου

Η εφαρμογή μιας μάσκας προσώπου βοηθά στην απομάκρυνση των ελαίων και καθαρίζει τους πόρους, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ξήρανση της επιδερμίδας σας. Καλύτερα θα ήταν να την εφαρμόζετε μόνο στις προβληματικές περιοχές και να τη χρησιμοποιείτε περιστασιακά και όταν είναι απολύτως απαραίτητο π.χ. ένας γάμος

Αποφύγετε το καθημερινό μακιγιάζ

Όταν βάφεστε, φροντίστε να επιλέγετε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα, κατάλληλα για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής. Αποφύγετε τα πηκτά προϊόντα γιατί μπορεί να φράξουν τους πόρους σας. Αφαιρείτε οπωσδήποτε το μακιγιάζ σας, το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Κάντε ένα test

Όταν επιλέγετε νέα προϊόντα περιποίησης, είναι απαραίτητο να τα δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας για να δείτε εάν έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες. Το τεστ θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμούς.

Μιλήστε με τον δερματολόγο σας

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, συζητήστε με τον δερματολόγο σας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου