Ο διαλογισμός, με πολύ απλά λόγια, είναι η πρακτική του να αδειάζουμε το μυαλό μας από σκέψεις, με σκοπό να χαλαρώνουμε, αλλά και να "εκπαιδεύσουμε" τον εαυτό μας να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ηρεμήσει, όπως για παράδειγμα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι που μας προκαλεί στρες.

Ο διαλογισμός από μόνος του δεν είναι κάτι που θεραπεύει την κατάθλιψη ή τις διαταραχές άγχους, ούτε είναι κάτι που χρειάζεται να πληρώσετε αδρά για να καταφέρετε να μάθετε. Είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αφιερώνετε τακτικά χρόνο, και στην ουσία αποτελεί άσκηση για το μυαλό σας. Μπορείτε να το κάνετε ανά πάσα στιγμή για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να γίνει πιο λειτουργικός στην καθημερινότητα.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για να δοκιμάσετε τον διαλογισμό. Ξανά, είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε συχνά και για αρκετή ώρα την φορά μέχρι να δείτε κάποιο αποτέλεσμα (το "άδειασμα" του μυαλού που αναφέραμε πιο πάνω). Και επίσης υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο διαλογισμός να μην είναι μια πρακτική που δουλεύει για εσάς.

Διαλογισμός μέσω της αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι καλές με πολύ πρακτικό τρόπο: Γεμίζουν τον εγκέφαλό σας με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να σκέφτεστε πιο καθαρά. Πάρτε μια βαθιά ανάσα για 3 δευτερόλεπτα, και εκπνεύστε εξίσου αργά για άλλα 3. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστείτε. Η συγκέντρωση της προσοχής σας στην αναπνοή, που είναι κάτι αισθητό σχεδόν σε όλο σας το σώμα, δίνει ένα πιο "χειροπιαστό" σημείο συγκέντρωσης, που σημαίνει ότι για πολλούς ανθρώπους αυτός είναι ο πιο εύκολος τύπος διαλογισμού για να πετύχουν. Συνεπώς αξίζει να ξεκινήσετε από εδώ.

Διαλογισμός μέσω της ενσυνειδητότητας

Μια λέξη που έχει αποκτήσει εξίσου επικερδές μάρκετινγκ με τον διαλογισμό, η ενσυνειδητότητα είναι η προσπάθεια να συγκεντρώνουμε όλη μας την σκέψη στο πράγμα που κάνουμε εκείνη την στιγμή, ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη χαλάρωση. Είναι πολύ καλό να το δοκιμάσετε όταν κάνετε απλές ή επαναλαμβανόμενες δουλειές, όπως το πλύσιμο των πιάτων, το βούρτσισμα των δοντιών ή μια βαρετή (αλλά όχι δύσκολη για εσάς) εργασία στη δουλειά.

Διαλογισμός μέσω της καλοσύνης

Προσπαθήστε για λίγη ώρα να συγκεντρωθείτε στο να λέτε όμορφα πράγματα στον εαυτό σας. Μην ανησυχείτε, δεν σας βλέπει κανείς και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνετε φράσεις που έχετε ίσως δει στο ίντερνετ. Καθίστε απλώς και προσπαθήστε να σκεφτείτε μερικά καλά και ειλικρινή πράγματα για τον εαυτό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό αν το στρες ή η κατάθλιψη συνοδεύονται από αρνητικές προς τον εαυτό σας σκέψεις.

Διαλογισμός μέσω του περπατήματος

Εξαιρετικά απλή μέθοδος - τόσο απλή που ίσως να μην χρειάζεται καν την λέξη "διαλογισμός" στην περιγραφή της. Κι όμως, στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό με το "Θα βγω μια βόλτα να ηρεμήσω". Εναλλακτικά, δοκιμάστε να εστιάσετε την προσοχή σας στους ήχους που ακούτε γύρω σας, μέχρι να ηρεμήσουν οι σκέψεις σας. Και, όπως είναι προφανές, αν έχετε την δυνατότητα εκεί που μένετε να το κάνετε αυτό σε χώρο με πράσινο, μην χάσετε την ευκαιρία: Τα αποτελέσματα θα είναι και καλύτερα, και πιο άμεσα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]