Ο θετικός αντίκτυπος των πράσινων χώρων στην υγεία δεν αφορά μόνο το πού ζείτε, αλλά το πόσο εύκολα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη φύση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι απλώς το να ζει κάποιος σε γειτονιές γεμάτες δέντρα, γρασίδι και φυτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του πράσινου χώρου και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και των ασθενειών χρησιμοποιώντας δύο μετρήσεις: NatureScore, ένα σύνθετο μέτρο της ποσότητας και της ποιότητας της φύσης και τη βαθμολογία βάδισης, η οποία μετράει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να περπατάς σε μια γειτονιά.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ιατρική βάση δεδομένων με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες στην περιοχή του μετρό του Χιούστον με μέση ηλικία τα 52 έτη. Με βάση το πού ζούσε, κάθε άτομο κατηγοριοποιήθηκε με το NatureScore- με έλλειψη φύσης, επαρκή φύση, πλούσια φύση ή φύση-ουτοπία, καθώς και με βαθμολογία περιπάτου- εξαρτώμενων από το αυτοκίνητο για όλες τις εξωτερικές δουλειές, ή για τις περισσότερες, κάπως περπατήσιμη ή πολύ περπατήσιμη/παράδεισος των περιπατητών.

Όταν οι ερευνητές κοίταξαν απλώς τον πράσινο χώρο, διαπίστωσαν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι παράγοντες κινδύνου ήταν στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένοι σε ανθρώπους που ζούσαν σε γειτονιές με υψηλό NatureScore, σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν σε λιγότερο πράσινες γειτονιές - ένα  εύρημα που προκάλεσε έκπληξη, δήλωσε ο  Δρ. Omar Mohamed Makram, του Augusta University.

Ωστόσο, όταν ελήφθησαν υπόψη οι βαθμολογίες βατότητας, οι άνθρωποι που ζούσαν στις περιοχές με το υψηλότερο NatureScore είχαν 9% χαμηλότερες πιθανότητες για παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτη, σε σύγκριση με όσους ζούσαν στις περιοχές με το χαμηλότερο NatureScore. Είχαν επίσης 4% χαμηλότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία περιελάμβαναν στεφανιαία νόσο, περιφερική αρτηριακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τις βαθμολογίες πεζοπορίας και διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με φύση και που μπορούσαν να περπατηθούν είχαν μικρότερες πιθανότητες παραγόντων κινδύνου από εκείνους που ζούσαν σε περιοχές με φύση αλλά λιγότερο κατάλληλες για περίπατο.

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία τόσο της έκθεσης όσο και της πρόσβασης στη φύση: Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του πράσινου χώρου, οι άνθρωποι πρέπει να αλληλεπιδρούν με τη φύση», είπε ο Makram.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν αυτόν τον μήνα στο συνέδριο της American Heart Association  στη Φιλαδέλφεια, θεωρούνται προκαταρκτικά.

Η έρευνα ήταν περιορισμένη επειδή δεν απέδειξε αιτιατή σχέση ή δεν διερεύνησε ποιες δραστηριότητες στη φύση είναι πιο ωφέλιμες, είπε ο Makram.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου