Το να φτιάξουμε ένα πλάνο για υγιεινή διατροφή δεν είναι δύσκολο. Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε κάνει, συχνά σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης ή μετά από ένα γεύμα που μας βάρυνε πολύ το στομάχι. Το να ξεκινήσουμε αυτό το πλάνο επίσης δεν είναι τόσο δύσκολο, επειδή ένα ταξίδι στο σούπερ μάρκετ όπου γεμίζουμε το καλάθι μας αποκλειστικά με υγιεινά προϊόντα όχι μόνο ακούγεται καλό, αλλά μάλλον θα μας δώσει και μια ωραία, μικρή ώθηση στην ψυχολογία μας.

Το πρόβλημα είναι ότι μετά πρέπει να μαγειρέψουμε αυτές τις υγιεινές τροφές και να συνεχίσουμε να τις μαγειρεύουμε κάθε μέρα για να φροντίσουμε η διατροφή μας να παραμένει ισορροπημένη. Και, ακόμα και αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, η καθημερινότητα δεν πρόκειται να μας περιμένει όσο εμείς μαγειρεύουμε. Που σημαίνει στρες, που σημαίνει μπέρδεμα, που σημαίνει ότι… ας δούμε τι μπορούμε να παραγγείλουμε σήμερα.

Δεν είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Αν το είχαμε λύσει, θα σας το λέγαμε. Μπορούμε όμως να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να συνεχίσετε την υγιεινή σας διατροφή ακόμα και τις ημέρες που δεν σας φτάνει ο χρόνος για να προετοιμάσετε ένα γεύμα.

Συμβουλές για όταν πάμε να φάμε έξω ή παραγγέλνουμε

  • Παραγγείλτε πρώτα μια σαλάτα ή μια σούπα με βάση τον ζωμό. Θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες στο κυρίως πιάτο.
  • Επιλέξτε κυρίως πιάτο με βάση τα λαχανικά ή το ψητό ψάρι/κοτόπουλο.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, καθώς και τα συνοδευτικά. Αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα κοτόπουλο με λιωμένο τυρί από πάνω θα έχει πολλά περισσότερα λιπαρά από το να το παίρνατε χωρίς το τυρί. Το ίδιο ισχύει και για τις κρεμώδεις σάλτσες.
  • Αντικαταστήστε τα συνοδευτικά όπως τηγανιτές πατάτες με λαχανικά ή μια σαλάτα.
  • Προσέξτε τη μερίδα: Τα περισσότερα μαγαζιά προσφέρουν μερίδες μεγαλύτερες από το κανονικό. Συνεπώς, ετοιμαστείτε να φυλάξετε και φαγητό για το βράδυ ή την επόμενη ημέρα.
  • Αν θέλετε επιδόρπιο, ρωτήστε αν έχουν κάποια ελαφριά επιλογή όπως σορμπέ. Εναλλακτικά, ένα φρούτο.

Συμβουλές για όταν βρισκόμαστε σε μέρος με fast food

  • Αποφύγετε τα τηγανιτά.
  • Προτιμήστε επιλογές του μενού με ψητό κοτόπουλο αντί για μπέργκερ.
  • Παραγγείλτε τη μικρότερη δυνατή μερίδα - αν υπάρχει παιδικό μενού, μπορεί να σας ικανοποιήσει την όρεξή σας για fast food αλλά με λιγότερες θερμίδες.
  • Αποφύγετε σάλτσες με πολλές θερμίδες, καθώς και το έξτρα αλάτι.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά, καθώς δεν θα σας προσφέρουν κάτι παραπάνω από τις κενές θερμίδες της ζάχαρης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]