Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως ζει αντιμετωπίζοντας ένα ψυχικό νόσημα, το οποίο επιβαρύνει τόσο τη δική του καθημερινότητα όσο και τον περίγυρο του άμεσο και ευρύτερο. Η HelMSIC -  Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής διακηρύττει την ανάγκη η ψυχική υγεία να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HelMSIC συνδιοργανώνει με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) το “Health Festival - 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για την Δημόσια Υγεία” με θέμα την ψυχική υγεία από 8 έως και 10 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ (ΚΕ.Δ.Ε.Α). Σκοπό του συνεδρίου αποτελεί η ουσιαστική και ολιστική εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, ως μελλοντικών επαγγελματιών υγείας, η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και των πολιτών σε ζητήματα ψυχικής υγείας και η συμμετοχή, μαζί με επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, στο δημόσιο διάλογο για την ενίσχυση και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Το Health Festival θα δώσει τη δυνατότητα σε 250 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα να εκπαιδευτούν, να συζητήσουν και να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για ζητήματα ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες από κορυφαίους επιστήμονες στον χώρο της ψυχικής υγείας, workshops, trainings από ειδικούς εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης της HelMSIC, fair από συμβουλευτικούς φορείς που ασχολούνται με την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές, παρουσίαση φοιτητικών εργασιών, debates, καθώς και φιλοξενία σχετικής καλλιτεχνικής έκθεσης. Τέλος, θα λάβουν χώρα δύο Panel Discussion στα οποία θα συζητηθεί η κατάσταση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των σχετικών πολιτικών υγείας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αντίστοιχα, με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων και οργανώσεων ψυχικής υγείας.

Μοναδική καινοτομία του συνεδρίου είναι ότι την ολοκλήρωση και αποκορύφωμα της διοργάνωσης θα αποτελέσει ένα μεγάλο Φεστιβάλ για τη Ψυχική Υγεία, στο πάρκο ΧΑΝΘ, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 15:00 έως τις 21:00, στο οποίο το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί από επαγγελματίες υγείας, φοιτητές ιατρικής και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη σημασία της ψυχικής υγείας και την καταπολέμηση του στίγματος, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται ψυχαγωγικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Δηλώσεις σε Μέσα Ενημέρωσης θα γίνουν αναφορικά με το συνέδριο, στον χώρο του συνεδρίου (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) την Παρασκευή 8/12, 18:00 - 18:30, πριν τη διοργάνωση του Panel Discussion για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και αναφορικά με το Φεστιβάλ, την Κυριακή 10/12, 17:30 - 18:30 στο πάρκο ΧΑΝΘ.

Η HelMSIC είναι ανεξάρτητη, εθελοντική οργάνωση φοιτητών Ιατρικής, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα. Δραστηριοποιείται σε επτά τοπικές επιτροπές, μια σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή. Η HelMSIC δραστηριοποιείται σε 6 τομείς δράσεις: την Ιατρική Εκπαίδευση, τη Δημόσια Υγεία, τις Ερευνητικές Ανταλλαγές, τις Κλινικές Ανταλλαγές, την Σεξουαλική & Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]