Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο - όπως για παράδειγμα αν εμφανίζετε υπερβολική ποσότητα του στοιχείου στο αίμα σας, ή αν κάνετε αιμοκάθαρση.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να περιορίσετε την ποσότητα καλίου που λαμβάνετε.

Διαλέξτε απλά δημητριακά

Αν ξεκινάτε τη μέρα σας με δημητριακά, σκεφτείτε απλά. Αντί για επιλογές γεμάτες γκρανόλα, σταφίδες ή σοκολάτα, συνδυάστε ψιλοκομμένο σιτάρι, βρώμη ή γκοφρέτες ρυζιού. Είναι πιο εύκολο να παρακολουθείτε πόσο κάλιο περιέχουν.

Προσοχή στο γάλα σας

Δεν χρειάζεται να χάσετε τα δημητριακά, αλλά θα πρέπει να παραλείψετε το αγελαδινό γάλα. Τα γαλακτοκομικά θα είναι πάντα μια επιλογή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Επιλέξτε γάλα σόγιας ή ρυζιού ως εναλλακτική λύση με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Επιλέξτε φρούτα με σύνεση

Είτε βάζετε φρούτα στα δημητριακά σας είτε τα τρώτε ολόκληρα, προτιμήστε επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο όπως μήλα, βατόμουρα, κράνμπερι, σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, ανανά και σμέουρα. Αποφύγετε τις μπανάνες, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια και το ακτινίδιο.

Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς

Φτιάχνετε σαλάτα; Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ως επικάλυψη. Αντ' αυτού, δοκιμάστε κρουτόν για την επιπλέον τραγανή γεύση.

Επιλέξτε τα σωστά λαχανικά

Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σπανάκι είναι ωφέλιμα για πολλούς ανθρώπους, αλλά όχι αν προσέχετε το κάλιο. Αντιθέτως, πάρτε τις απαραίτητες βιταμίνες σας από λαχανικά όπως το σέλινο, το σπαράγγι και το μαρούλι, καθώς και από πράσινα φασολάκια.

Βράστε τα λαχανικά, μην τα μαγειρεύετε στον ατμό

Όταν τρώτε λαχανικά, βράστε τα (ή ζεματίστε) αντί να τα μαγειρέψετε στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό επιτρέπει σε μέρος του καλίου να φεύγει στο νερό.

Πείτε όχι στις ντομάτες

Οι ντομάτες ανεβάζουν τα επίπεδα καλίου σας. Για πιάτα ζυμαρικών, παραλείψτε τη μαρινάρα και δοκιμάστε τη σάλτσα πέστο. Σε γενικές γραμμές, δοκιμάστε σάλτσες που δεν περιέχουν καθόλου ντομάτα ή δοκιμάστε να φτιάξετε σάλτσα από πιπεριές.

Πείτε όχι και στη σοκολάτα

Δυστυχώς, η σοκολάτα είναι πλούσια σε κάλιο. Όταν έρθει η ώρα για επιδόρπιο, προτιμήστε κάτι γλυκό με γεύση βανίλιας ή λεμονιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη