Από ζητήματα καθαριότητας που δεν σκεφτόμαστε συχνά, μέχρι το κακό συνήθειο να μην αλλάζουμε μαξιλαροθήκες τακτικά, όλα τα λάθη που κάνουμε στην κρεβατοκάμαρα.

Περνάμε ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας μας στο υπνοδωμάτιό μας. Ή, τουλάχιστον, σε ιδανικές συνθήκες, εκείνες που λένε ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε νύχτα. Για μέρος που περνάμε, όμως, το 1/3 της ημέρας μας, πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε όλους τους τρόπους που θα έπρεπε να κάνουμε αυτόν τον χώρο πιο υγιή για εμάς.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα λάθη που κάνουμε και πώς να τα διορθώσουμε.

Αρχικά, πόσο καιρό έχετε το στρώμα σας;

Ένα στρώμα καλής ποιότητας διαρκεί για 9-10 χρόνια. Αν το έχετε για περισσότερο καιρό ή αν νιώθετε ότι το στρώμα σας έχει αρχίσει να μην κάνει σωστά την δουλειά του, είναι καιρός να ψάξετε για καινούριο. Και μην ξεχνάτε: Το στρώμα του κρεβατιού σας είναι από τα πράγματα στο σπίτι που δεν πρέπει να σκεφτείτε και τόσο πολύ τα έξοδα. Η αξία ενός καλού ύπνου δεν υπολογίζεται με λεφτά.

Η πολλή ζέστη δεν βοηθά

Ναι, ο χειμώνας σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση - όπως πάρα πολλά σπίτια - σημαίνει πως κάθε δωμάτιο θα είναι κρύο. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο κακό όσον αφορά το υπνοδωμάτιό σας. Το σώμα ρίχνει από μόνο του την θερμοκρασία του όταν κοιμάται, και ένα πιο ψυχρό υπνοδωμάτιο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Πόσο συχνά ξεσκονίζετε;

Κάτω από το κρεβάτι μαζεύονται εξωπραγματικές ποσότητες σκόνης - αλλά επειδή ακριβώς είναι τόσο εμφανείς, είναι και πιο πιθανό να τις μαζέψουμε όταν σκουπίζουμε το σπίτι. Υπάρχουν όμως γωνιές που δεν τις ξεσκονίζουμε τόσο συχνά. Μην ξεχνάτε ότι στην σκόνη ζουν τα ακάρεα, που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Άλλες συμβουλές για τα ακάρεα:

*Πλύντε τα σκεπάσματά σας μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό.

*Επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα για να κρατήσετε το επίπεδο υγρασίας του δωματίου σας κάτω από 50%.

*Όταν ξεσκονίζετε επιφάνειες, κάντε το με ένα νωπό ύφασμα.

*Επενδύστε σε σακούλες ηλεκτρικής σκούπας με διπλό φίλτρο.

Το χαλί δεν είναι καλή ιδέα

Μπορεί να μαζέψει αμέτρητα ακάρεα πάνω του, που σημαίνει ότι θα πρέπει να το σκουπίζετε συνεχώς - χωρίς και πάλι να ξέρετε αν τα απομακρύνατε όλα.

Όχι ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα

Το σώμα μας αντιδρά στο φως που εκπέμπουν οι οθόνες και αυτό απορρυθμίζει το εσωτερικό μας ρολόι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πέσει στην παγίδα του να μπούμε να τσεκάρουμε κάτι στα social media πριν κοιμηθούμε, και ξαφνικά να δούμε ότι έχουν περάσει τρία τέταρτα με το πρόσωπό μας κολλημένο στο κινητό.

Χαμηλώστε τα φώτα

Ο χαμηλός φωτισμός βοηθά το σώμα μας να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα για ύπνο. Το απόλυτο σκοτάδι είναι ιδανικό για το σώμα μας που προσπαθεί να κοιμηθεί, οπότε αν ζείτε δίπλα σε δρόμο με έντονα φώτα, χαμηλώστε τα παντζούρια ή επενδύστε σε μια μάσκα ύπνου.

Δοκιμάστε Φενγκ Σούι

Ακόμα κι αν δεν γίνετε μάστερ αυτής της αρχαίας Κινεζικής πρακτικής, ορισμένοι κανόνες του Φενγκ Σούι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι. Για παράδειγμα, απομακρύνετε περιττά έπιπλα, αντικείμενα και καθρέφτες που θα γεμίζουν τον χώρο. Προσπαθήστε το κρεβάτι σας να μην κοιτάει στην πόρτα, ούτε στο παράθυρο.

Τα κατοικίδια στο κρεβάτι (δυστυχώς) είναι μεγάλο πρόβλημα

Ναι, δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να κοιμόμαστε με μια γάτα που γουργουρίζει ή έναν σκύλο που κουλουριάζεται στα πόδια μας, αλλά δυστυχώς τα κατοικίδιά μας μπορούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες από αλλεργιογόνα και μικροοργανισμούς στα σκεπάσματά μας.

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει

Δοκιμάστε να ανάψετε για λίγη ώρα ένα κερί ή να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια. Τα αρώματα που έχει φανεί ότι βοηθούν με τον ύπνο είναι το γιασεμί, η λεβάντα, η βανίλια και το τριαντάφυλλο.

Ο θόρυβος κάνει κακό

Μιλώντας για παράγοντες εκτός σπιτιού που δεν μπορείτε να ελέγξετε (χωρίς τουλάχιστον να γίνετε ο "στριμμένος γείτονας"), ο θόρυβος μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να πάρετε ένα καλό σετ ωτοασπίδες, ή ένα μηχάνημα που παράγει λευκό θόρυβο.

Δοκιμάστε ένα γλαστράκι

Ορισμένα φυτά μπορούν να φιλτράρουν τον αέρα όσο κοιμόμαστε και να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Η σανσιβέρια είναι ένα από αυτά, που αποτελεί πολύ δημοφιλές φυτό χωρίς μεγάλη ανάγκη φροντίδας. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα αρώματα που αναφέραμε πιο πριν, όπως να βάλετε ένα γλαστράκι με κανονικό γιασεμί στο υπνοδωμάτιό σας.

Κοιμηθείτε μόνοι

Όλο και περισσότερα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια, ακόμα και σε χωριστά δωμάτια - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μαλώσει. Απλώς είναι πιο εύκολο να κοιμηθούν άνετα. Αν, λοιπόν, παρατηρείτε ότι το να κοιμάστε μόνοι σας συνήθως σημαίνει καλύτερο ύπνο, ίσως αξίζει να κάνετε αυτή την κουβέντα με τον/ην σύντροφό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες