Σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή πνευμονίας από μυκόπλασμα έχουν τα αλλεργικά παιδιά.

Αυτό προκύπτει από μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Χεφέι, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pediatrics.

Η μελέτη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς προέρχεται από την Κίνα, όπου ξεκίνησε, τον περασμένο μήνα, η καταγραφή μαζικών κρουσμάτων.

Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε αναδρομική ανάλυση σε 539 παιδιά, ηλικίας από 3 έως 14 ετών, τα οποία είχαν νοσηλευτεί με μυκόπλασμα της πνευμονίας. Από αυτά, τα 195 ήταν αλλεργικά και τα 344 μη ατοπικά. Από αυτά, τα 204 είχαν αποφρακτική πνευμονία.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε πως σημαντικά περισσότερα αγόρια με μυκόπλασμα της πνευμονίας είχαν αλλεργία και παρουσίασαν παρατεταμένο πυρετό και νοσηλεία, σοβαρές επιπλοκές και άσθμα.

Τα παιδιά αυτά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πτύελα και η πνευμονία ήταν σημαντικά οξύτερη.

Η ανάλυση έδειξε ισχυρή σχέση στα αλλεργικά αγόρια σε σχέση με τη διάρκεια νοσηλείας, τη διάρκεια του πυρετού, το συριγμό, τη λοβιακή πνευμονία και την ανθεκτική πνευμονία από μυκόπλασμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αλλεργία μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου και συσχετίστηκε θετικά με τη σοβαρότητα της πνευμονίας στα παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά