Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer πήρε το πράσινο φως για την εξαγορά της ειδικευμένης στον καρκίνο εταιρείας Seagen έναντι 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων (40 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Προκειμένου να διαλύσει τις ανησυχίες των αντιμονοπωλιακών αρχών σχετικά με τη συμφωνία, η Pfizer θέλει να δωρίσει τα δικαιώματα για τις αμοιβές των αδειών για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου Bavencio.

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει πλέον λάβει όλες τις κανονιστικές εγκρίσεις για να ολοκληρώσει την Πέμπτη την εξαγορά - περίπου εννέα μήνες μετά την ανακοίνωσή της.

Η Pfizer προτίθεται να δωρίσει τα δικαιώματα άδειας χρήσης του Bavencio στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία επέστρεψε τα αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την εμπορία του Bavencio στη γερμανική εταιρεία Merck, από τα εργαστήρια της οποίας προέρχεται το φάρμακο.

Ωστόσο, η Pfizer διατήρησε ένα τέλος άδειας χρήσης που ανέρχεται στο 15% των καθαρών πωλήσεων του Bavencio. Η ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο απέφερε πωλήσεις ύψους 271 εκατομμυρίων δολαρίων για την Pfizer το 2022, ενώ στην Merck 611 εκατομμύρια ευρώ.

Η Pfizer ανακοίνωσε την εξαγορά της Seagen τον Μάρτιο για να ενισχύσει τη γκάμα των αντικαρκινικών φαρμάκων της.

Με την εξαγορά, ο όμιλος μπορεί να εξασφαλίσει τέσσερις εγκεκριμένες θεραπείες καρκίνου με συνολικές πωλήσεις σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Η Pfizer σκοπεύει τώρα να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τμήμα για τα φάρμακα κατά του καρκίνου και να χωρίσει την υπόλοιπη εμπορική της δραστηριότητα σε δύο τμήματα, το ένα με έμφαση στις ΗΠΑ και το άλλο στον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]