Μετά από μια μακρά περίοδο άρνησης, μια βουλευτής του συντηρητικού κόμματος στη βρετανική Βουλή των Λόρδων παραδέχθηκε ότι επωφελείται οικονομικά από αμφιλεγόμενες κυβερνητικές συμβάσεις για προστατευτικό ρουχισμό από την CoViD.

Καρπώθηκε, τελικά όπως ισχυρίστηκε, από τη σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Medpro, η οποία απέφερε στα οικονομικά σχέδια του συζύγου της κέρδη περίπου 60 εκατομμυρίων λιρών (69,8 εκατομμυρίων ευρώ), όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Μichele Μone σε χθεσινή συνέντευξή της στο BBC

Δήλωση ότι έκανε λάθος που επανειλημμένα ισχυριζόταν το αντίθετο. Παράλληλα, η Mone δήλωσε ότι η ίδια και ο σύζυγός της έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι για τη χαοτική πολιτική των διαγωνισμών στην αρχή της πανδημίας.

Στην Medpro είχε ανατεθεί κυβερνητικό συμβόλαιο ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού, αφού η Mone συνέστησε την εταιρεία στους τότε υπουργούς.

Εκατομμύρια ιατρικές προστατευτικές στολές που προμήθευσε η εταιρεία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Η Medpro έχει μηνυθεί από τη βρετανική κυβέρνηση για παραβίαση της σύμβασης. Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος διεξάγει έρευνα. Η Mone και ο σύζυγός της τονίζουν ότι πάντα τηρούσαν τις συμβάσεις.

Η επιχειρηματίας διορίστηκε ισόβια στη Βουλή των Λόρδων το 2015 από τον τότε πρωθυπουργό και σημερινό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον. Η 52χρονη παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση της στη Βουλή των Λόρδων μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών.

Στην αρχή της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση είχε αναθέσει πολυάριθμες συμβάσεις υψηλής αξίας για μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό χωρίς να τις προκηρύξει σε διαγωνισμό.

Οι επικριτές την κατηγορούν ότι με τις ενέργειές της ευνόησε φίλους, συγγενείς και γενναιόδωρους δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος. Ένα δικαστήριο έκρινε αργότερα ότι οι εταιρείες είχαν ευνοηθεί με αθέμιτα μέσα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024
Η ηλεκτρονική διαδικασία κράτησης ραντεβού για αιματολογική εξέταση σε δημόσιες δομές