Επιστήμονες του University of California San Diego School of Medicine, έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της ψυχικής υγείας, που πιθανόν θα οδηγήσει σε εξέταση αίματος ικανή να εντοπίζει αυτοκτονικές σκέψεις σε ανθρώπους με μείζονα κατάθλιψη.
Η έρευνα υπογραμμίζει τις σημαντικές σωματικές διαστάσεις της κατάθλιψης- ιδιαίτερα στον κυτταρικό μεταβολισμό.

Τωρα, οι ερευνητές εστιάζουν σε δείκτες κυτταρικού μεταβολισμού ως σημαντικούς στη μελέτη της ψυχικής νόσου στοχεύοντας να βελτιώσουν τις διαγνωστικές μεθόδους και τη θεραπεία.

Όταν εμφανιστεί κατάθλιψη, τα μιτοχόνδρια μπορεί να μη λειτουργούν φυσιολογικά. Με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry, υπάρχει τώρα η πιθανότητα ανάπτυξης εξέτασης αίματος που θα μπορούσε να εντοπίζει αυτοκτονικές σκέψεις σε ανθρώπους με μείζονα κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 99 ανθρώπων με κατάθλιψη ανθεκτική στην αγωγή, που είχαν και αυτοκτονικές σκέψεις.
Ανακάλυψαν μοναδικά μοτίβα σε 5 χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα, δρώντας ως κώδικας που αποκαλύπτει τις μεταβολικές αλλαγές που συνδέονται με την κατάθλιψη και τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Αυτή η αξιοσημείωτη ικανότητα να ξεχωρίζουν ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας που βασίζεται σε μεταβολίτες στο αίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμο διαγνωστικό όπλο.

Ο Robert Naviaux, σημειώνει ότι αν είχαμε 100 ανθρώπους που είτε δεν έχουν είτε έχουν κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε σωστά 85-90 που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με 5 μεταβολίτες στους άντρες και ακόμη 5 στις γυναίκες-κάτι που θα ήταν σημαντικό όσον αφορά τη διάγνωση.
Η μεταβολομική έπαιξε κύριο ρόλο στη συγκεκριμένη έρευνα.

Ο Naviaux τονίζει τη σημασία αυτής της τεχνολογίας στην κατανόηση του πώς η χημεία του σώματος επηρεάζει την ψυχική κατάσταση και τη συμπεριφορά.

Ο εντοπισμός συγκεκριμένων βιοδεικτών που συνδέονται με τον αυτοκτονικό ιδεασμό υπογραμμίζει τη δυνατότητα της ματαβολομικής στην αλλαγή των διαγνωστικών μεθόδων διάγνωσης και στην αγωγή.

Η πιθανότητα εξέτασης αίματος για τις αυτοκτονικές σκέψεις ανοίγει νέους δρόμους στην εξατομικευμένη περίθαλψη στην ψυχική υγεία.
Τέτοιο τεστ θα επέτρεπε την έγκαιρη παρέμβαση σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου, πιθανόν σώζοντας ζωές. Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο εξέτασης νέων μεθόδων αγωγής, όπως συμπλήρωση συγκεκριμένων μεταβολικών ελλείψεων.

Πηγές:
Translational Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου