Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Biontech προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια στην Πολωνία και την Ουγγαρία για απλήρωτες δόσεις εμβολίων.

Μόνο η Πολωνία πρόκειται να καταβάλει το ισόποσο άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ χωρίς τόκους για παραβίαση της σύμβασης, όπως πληροφορήθηκε χθες το πρακτορείο ειδήσεων AFP από τους δικηγόρους της πολωνικής κυβέρνησης. Η Pfizer απαιτεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ από την Ουγγαρία.

Το υπόβαθρο των δύο αγωγών αφορά μια παραγγελία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την Biontech, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 εκ μέρους των 27 κρατών μελών. Ωστόσο, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν θέλησαν να πληρώσουν για εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Οι εταιρείες ζητούν τώρα τα χρήματα αυτά πίσω.

Οι συμβάσεις της ΕΕ με την Pfizer έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες. Οι αναφορές των ΜΜΕ κάνουν λόγο για συνολική αξία 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Φον ντερ Λάιεν έχει επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας - αλλά και επειδή η Επιτροπή παρήγγειλε σημαντικά περισσότερα εμβόλια από όσα τελικά χρειάζονταν.

Η Pfizer ήταν διατεθειμένη να παραδώσει λιγότερες δόσεις από τις συμφωνηθείσες, αλλά απαίτησε σε αντάλλαγμα ένα είδος ακυρωτικού τέλους.

Η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου των Βρυξελλών, καθώς η Επιτροπή της ΕΕ εδρεύει στη βελγική πρωτεύουσα. Η πρώτη ακρόαση στην  υπόθεση της Πολωνίας έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου, ανώ για την Ουγγαρία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία εκδίκασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο