Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σπονδυλική στήλη ενδεχομένως μπορεί να είναι δρόμος για καλύτερη διάθεση-ακόμα και για το τέλος της κατάθλιψης.

Ερευνητές του University of Cincinnati, τόνισαν ότι η πιλοτική τους έρευνα, να διαπιστώσουν αν η διέγερση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, είναι στα αρχικά της στάδια.

Όμως, 20λεπτες συνεδρίες φάνηκε να έχουν οφέλη στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η σπονδυλική στήλη χρησιμεύει και ως ένα είδος νευρωνικού αυτοκινητόδρομου μεταφέροντας πληροφορίες από τις περιοχές του σώματος στα κέντρα διάθεσης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι υπερφόρτωση της οδού με πληροφορίες θα μπορούσε να κατακλύζει τον εγκέφαλο παίζοντας ρόλο στην κατάθλιψη.

Ο Dr. Francisco Romo-Nava, σχεδίασε μια μη επεμβατική μέθοδο διέγερσης της σπονδυλικής στήλης, με την ελπίδα να μειώσει τον ‘’θόρυβο’’ που ταξιδεύει μέσω της σπονδυλικής στήλης, προσφέροντας κάποια ανακούφιση σε έναν φορτωμένο εγκέφαλο.

Η διέγερση εκτιμάται ότι βοηθά τον εγκέφαλο να αυτορρυθμιστεί όπως πρέπει, μειώνοντας τον θόρυβο ή την υπερδραστηριότητα σηματοδότησης που ενδεχομένως υπάρχει κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού συνδρόμου.

Η δοκιμή ήταν μικρή-συμμετείχαν 20 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Tρεις φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες, μισοί από τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε 20λεπτη θεραπεία διέγερσης

της σπονδυλικής στήλης και οι υπόλοιποι σε ψεύτικη αγωγή.

Οι ασθενείς φάνηκαν εντάξει με το επίπεδο ρεύματος που τους χορηγήθηκε- περίπου 10 φορές μικρότερο από αυτό που προκαλεί βλάβη στους ιστούς.

Ασθενείς που έλαβαν την πραγματική αγωγή φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης έναντι των υπόλοιπων.

Επειδή η ομάδα που μελετήθηκε ήταν πολύ μικρή είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα.

Στις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονταν προσωρινή ερυθρότητα στο δέρμα εκεί που έγινε η διέγερση και κνησμός ή αίσθηση καψίματος, που διαρκούσε όσο η συνεδρία αγωγής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Molecular Psychiatry.

Πηγές:
Molecular Psychiatry, University of Cincinnati/Colleen Kelley

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια