Τι άφησε πίσω του το 2023, ως καλές συμβουλές υγείας σε διάφορα θέματα όπως στον ύπνο, στο κρυολόγημα ή στις σχέσεις; Αμερικανοί ειδικοί προτείνουν τα ακόλουθα:

Διατροφή

Πάντα ρωτάμε «τι» τρώμε για δείπνο. Αλλά έχετε αναρωτηθεί «πότε»; Η ώρα των γευμάτων σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Το πρόγραμμά σας μπορεί να περιορίζει την ικανότητά σας να χρονομετράτε τέλεια τα γεύματα, αλλά αν θέλετε να τροποποιήσετε όπου μπορείτε, στοχεύστε να τρώτε τα γεύματά σας ως εξης:

• Πρωινό: Από την πρώτη ώρα έως μιάμιση ώρα μετά το ξύπνημα.

• Μεσημεριανό: Τέσσερις με έξι ώρες μετά το πρωινό.

• Δείπνο: Νωρίτερα το βράδυ, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο σας.

Αν θέλετε να περιορίσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη, δοκιμάστε αυτές τις τακτικές:

• Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων.

• Προγραμματίστε τα γεύματα εκ των προτέρων και προετοιμάστε.

• Πίνετε άφθονο νερό.

• Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τι τρώτε.

Άσκηση και φυσική κατάσταση

Η καλύτερη συμβουλή για φέτος στον τομέα της άσκησης; Πήγαινε σιγά σιγά. Σίγουρα, αν προπονείστε για έναν μαραθώνιο ή θέλετε να κάνετε πολύ σκληρή προπόνηση - το κάνετε. Αλλά αν ο στόχος σας είναι να είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να ασκείστε με ''σνακ άσκησης'' μέσα στην ημέρα σας.

Τα σνακ άσκησης έχουν να κάνουν με το να βρίσκεις χρόνο κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης ημέρας σου για να κάνεις μια ή δύο προπονήσεις εμβόλιμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει τρεις γρήγορες βόλτες 10 λεπτών που καλύπτουν την ημέρα σας έναντι μιας προπόνησης 30 λεπτών. Έχετε μόνο λίγα λεπτά πριν την επόμενη συνάντηση Zoom; Το να κάνετε  σε πέντε λεπτά jumping jacks είναι ένα εξαιρετικό σνακ άσκησης που μπορείτε να δοκιμάσετε. 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι νέο στη ρουτίνα γυμναστικής σας; Δοκιμάστε την πυγμαχία ή το pickleball — είναι και οι δύο διασκεδαστικοί τρόποι για να δυναμώσετε την καρδιά σας.

Υπνος

Ένας παράγοντας για καλύτερη ξεκούραση είναι να αξιολογήσετε το πού κοιμάστε. Εάν είστε σε σχέση και παρατηρείτε ότι οι συνήθειες ύπνου σας και του συντρόφου σας απλώς δεν συνδυάζονται, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε ένα «διαζύγιο ύπνου».

Το να αποστασιοποιηθείτε από τον σύντροφό σας πριν τον ύπνο, να κοιμάστε σε διαφορετικά κρεβάτια μπορεί να είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να σας φέρει πιο κοντά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καλύτερη υγιεινή του ύπνου, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, ξεκούραστοι και πιο χαρούμενοι – κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σχέση σας.

Yπάρχουν άλλες βελτιώσεις στη ρουτίνα πριν τον ύπνο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας:

• Διατηρήστε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.

• Ξεκινήστε μια ρουτίνα αποφόρτισης μία ώρα πριν τον ύπνο.

• Κάντε το δωμάτιό σας κατάλληλο για ύπνο επενδύοντας σε ένα υποστηρικτικό στρώμα, ελαχιστοποιώντας το φως, προσαρμόζοντας τη θερμοκρασία δωματίου — και κρατώντας το τηλέφωνο, το tablet και τον υπολογιστή σας έξω από την κρεβατοκάμαρα.

• Κόψτε το ποτό και τα σνακ πριν τον ύπνο, ειδικά όταν πρόκειται για καφεΐνη και αλκοόλ.

• Ηρεμήστε το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε με λίγη ήπια γιόγκα, διαλογισμό ή σταδιακή μυϊκή χαλάρωση.

• Αποφύγετε την άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Κρυολόγημα και γρίπη

Όλοι θέλουν να αποφύγουν τις διάφορες αναπνευστικές ασθένειες. Καλό είναι να παραμένετε ενημερωμένοι για τα πιο πρόσφατα εμβόλια τόσο για τη γρίπη όσο και για την COVID-19. Το σχολαστικό και σταθερό πλύσιμο των χεριών σας είναι η επόμενη καλύτερη γραμμή άμυνας.

Και αν έχετε κρυώσει ή έχετε άλλη ασθένεια, μάθετε πώς να απαλύνετε  τον βήχα τη νύχτα, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε - αλλά αποφύγετε μοντέρνες αλλά μη επαληθευμένες συμβουλές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Περιποίηση δέρματος και μαλλιών

Θέλετε να δοκιμάσετε ένα νέο τελετουργικό περιποίησης δέρματος; Η κορεατική περιποίηση του δέρματος επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση διαφορετικών τύπων δέρματος και συνήθως αποτελείται από περίπου 10 βήματα, συμπεριλαμβανομένων καθαριστικών με βάση το λάδι και πολλών αντηλιακών.

Στον κόσμο της περιποίησης μαλλιών, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε το έλαιο δεντρολίβανου αν θέλετε να αναγεννήσετε ή να δυναμώσετε τα μαλλιά σας, καθώς και να ελέγξετε την πιτυρίδα και να περιορίσετε το πρόωρο γκριζάρισμα.

Εδώ είναι μια λίστα συστατικών που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πρόσωπό σας:

• Οδοντόκρεμα.

• Υπεροξείδιο του υδρογόνου.

• Αρώματα.

• Νεομυκίνη ή πολυμυξίνη Β (τοπικά αντιβιοτικά).

• Scrub με αλάτι και ζάχαρη.

Και αν η κύρια εστίασή σας είναι να διατηρείτε το δέρμα σας φρέσκο ​​και υγιές ενώ γερνά, μάθετε για τα συστατικά στα οποία πρέπει να εστιάσετε, συμπεριλαμβανομένου του ορού βιταμίνης C και της ρετινόλης.

Βεβαιωθείτε ότι φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα.

Ψυχική υγεία και συναισθηματική ευεξία

Αν θέλετε να αυξήσετε την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία, μπορείτe να δοκιμάσετε τον διαλογισμό; Μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το σώμα σας και να εκπαιδεύσετε το νευρικό σας σύστημα να χαλαρώνει.

Εάν το FOMO (φόβος της απώλειας) μειώνει την καλή σας διάθεση, ίσως θέλετε να εστιάσετε στην εκμάθηση τρόπων διαχείρισης αυτού του δυσάρεστου συναισθήματος. Τα διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τον καθορισμό ορίων και τον εντοπισμό των ερεθισμάτων μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Επίσης, το να μάθουμε να αγκαλιάζουμε το JOMO (τη χαρά της απώλειας) μπορεί να είναι χρήσιμο.

Στο ίδιο πνεύμα, σκεφτείτε τις πρακτικές της αυτοσυμπόνιας και της ευγνωμοσύνης που βοηθούν τη συνολική ψυχική σας ευεξία.

Σεξ και σχέσεις

Οι σχέσεις μας με τους άλλους μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ευεξία μας. Ίσως είναι καιρός να αναγνωρίσετε εάν η συμπεριφορά σας επιτρέπει να περιμένουν πολλά οι άλλοι από εσας ενώ ταυτόχρονα να μη θέλετε να ευχαριστείτε τους πάντες.

Και αν ξεκινήσατε μια σχέση πρόσφατα, ίσως θελήσετε να κάνετε έναν απολογισμό για το εάν παρουσιάζει σημάδια ότι είναι υγιής.

Εγκυμοσύνη και ανατροφή των παιδιών

Εάν αυτή τη στιγμή περιμένετε παιδί ή σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη στο μέλλον  δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να επεξεργάζεστε το σχέδιο τοκετού σας ή να κάνετε βήματα προετοιμασίας για την πατρότητα ως μελλοντικός μπαμπάς.

Και αν μεγαλώνετε παιδιά αντιμετωπίστε τα αισθήματα ενοχής της μαμάς, διώχνοντας το παιχνίδι σύγκρισης, συζητώντας με έναν έμπιστο φίλο και δίνοντας προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας.

Αν αυτό που χρειάζεστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι το παιδί σας να τρώει λίγα ακόμη λαχανικά, δοκιμάστε μερικά λαχανικά φιλικά για τα παιδιά που σερβίρονται με μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ενθαρρύνετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Ισορροπία εργασίας και ζωής

Για πολλούς  η εργασία είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής, που απαιτεί πολύ χρόνο, ενέργεια και σκέψη. Γι' αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί  βιώνουν εξάντληση στο χώρο εργασίας. Εάν αισθάνεστε τις συνέπειες της επαγγελματικής εξουθένωσης, φροντίστε να το διαχειριστείτε.

Και αν παρατηρείτε ότι οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις επηρεάζουν πολύ την προσωπική σας ζωή, ίσως είναι καιρός να θέσετε όρια στον εργασιακό χώρο. 

Μεγαλώνοντας καλά

Ο χρόνος που περνά μάς επηρεάζει όλους. Μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στο μεγάλωμα, δεσμευόμενοι να διατηρήσετε το μυαλό και το σώμα σας σε κορυφαία φόρμα μέσω τακτικής σωματικής άσκησης, ασκήσεων εγκεφάλου και πολλά άλλα.

Η καρδιά σας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον φροντίδα καθώς μεγαλώνετε. Διατηρήστε την νεανική με στρατηγικές όπως η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και οι τακτικές εξετάσεις.

Κάντε τις ετήσιες εξετάσεις σας

Μην ξεχνάτε να κλείνετε τα ραντεβού σας με τον γιατρό, Μόλις τα βάλετε στο πρόγραμμά σας, θα νιώσετερ καλύτερα για τη χρονιά που έρχεται.

Ανάλογα με την ηλικία σας, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μερικές ακόμη εξετάσεις στο ημερολόγιό σας. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη