Αντιιικά φαρμάκα της Pfizer κατά της Covid-19 αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που προμηθεύτηκαν κράτη της Ευρώπης έχουν λήξει, σύμφωνα με δεδομένα που επικαλούνται οι Financial Τimes, καθώς οι αυστηροί έλεγχοι για το ποιος μπορεί να λάβει το φάρμακο άφησε εκατομμύρια δόσεις αχρησιμοποίητες μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Το Paxlovid - που σχεδιάστηκε για να χορηγείται σε ασθενείς λίγο μετά από ένα θετικό τεστ - ήταν πολύ πιο εύκολο να αποκτηθεί στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η πρόσβαση συχνά περιοριζόταν σε ηλικιωμένους ή άτομα με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή Covid.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τον όμιλο ανάλυσης Airfinity δείχνουν ότι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει το φάρμακο πιο προσιτό χωρίς να μείνουν από προμήθειες, καθώς περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια πακέτα πενθήμερης χρήσης του χαπιού, αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν λήξει παρότι οι ημερομηνίες χρήσης παρατείνονται κατά έξι έως 12 μήνες.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024, συνολικά 3,1 εκατομμύρια πακέτα πρόκειται να λήξουν, ανεβάζοντας το κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Airfinity. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις που ήταν πανευρωπαϊκές.

Ο Marco Gallotta, αναλυτής της Airfinity, είπε ότι ορισμένες χώρες μπορεί να υπεραγόρασαν το Paxlovid. «Οι κυβερνήσεις ήταν πρόθυμες να αγοράσουν το εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιιικό και είχαν μια δύσκολη πρόκληση να εκτιμήσουν τη ζήτηση», είπε.

Ωστόσο, η πτώση των κρουσμάτων και η απότομη μείωση των τεστ έπληξαν τη λήψη αντιιικών φαρμάκων, τα οποία έπρεπε να χορηγηθούν αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, είπε. 

Η Pfizer δήλωσε: «Η λήξη και η καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, ένα φυσικό αποτέλεσμα των φαρμακοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων που στοχεύουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση της δημόσιας υγείας γρήγορα με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πληθυσμών τους».

Υπήρξαν επίσης ανησυχίες για το πώς το Paxlovid αλληλεπιδρά με άλλα κοινά φάρμακα, γεγονός που περιορίζει τη συχνότητα που μπορεί να συνταγογραφηθεί.

Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη ζημιά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο δόσεις αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν λήξει στις αρχές Δεκεμβρίου. Άλλες 550.000 δόσεις αναμένεται να λήξουν τον Φεβρουάριο, με άλλες 650.000 έως το τέλος Ιουνίου.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά