Η χαρούμενη περίοδος των γιορτών φέρνει συχνά μια πληθώρα τραπεζιών και μαζί της έρχεται μια αφθονία από τρόφιμα που ενδεχομένως καταναλώνουμε λιγότερο τις καθημερινές. Σε αυτό το πλαίσιο η στοματική μας υγεία μπορεί να παρουσιάσει μια προσωρινή οπισθοδρόμηση. Ωστόσο, υπάρχουν απλοί, αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να επιστρέψετε στην καλή στοματική υγεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επαναφέρετε τη ρουτίνα βουρτσίσματος

Μετά την εορταστική περίοδο, είναι ζωτικής σημασίας να επαναφέρετε μια πειθαρχημένη ρουτίνα βουρτσίσματος. Στόχος σας είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά σε κάθε συνεδρία. Χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για να καθαρίσετε απαλά και καλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων περιοχών.

Δώστε έμφαση στο οδοντικό νήμα

Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει συχνά μια ποικιλία τροφών που μπορεί να αφήσουν υπολείμματα μεταξύ των δοντιών. Το οδοντικό νήμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απομακρύνετε τα παγιδευμένα σωματίδια και να αποτρέψετε τη δημιουργία πλάκας. Συνηθίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα (προτείνεται το βράδυ) εξασφαλίζοντας έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό ανάμεσα σε κάθε δόντι.

Κάντε το νερό σύμμαχο

Το νερό είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στο ταξίδι προς την καλή στοματική υγεία. Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων  της τροφής, να εξουδετερώσετε τα οξέα και να διατηρήσετε ένα καλά ενυδατωμένο στόμα.

Περιορίστε τις ζαχαρούχες τροφές

Ενώ είναι δελεαστικό να ενδίδετε σε γλυκά κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών, είναι σημαντικό να μετριάσετε την κατανάλωσή τους. Ο περιορισμός των ζαχαρούχων τροφών μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας. Προτιμήστε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως φρούτα ή μαύρη σοκολάτα, και προσέξτε τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης, καθώς και το χρονικό σημείο λήψης τους.

Προγραμματίστε έναν οδοντιατρικό έλεγχο

Μετά τις γιορτές, προγραμματίστε έναν οδοντιατρικό έλεγχο για να διασφαλίσετε ότι η στοματική σας υγεία είναι σε καλό επίπεδο. Οι επαγγελματικοί καθαρισμοί και οι εξετάσεις θα αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη.

Εξετάστε το ενδεχόμενο μιας σύντομης αποτοξίνωσης μετά τις γιορτές

Ξεκινήστε την επιστροφή στην καλή στοματική υγεία ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τροφές φιλικές προς τα δόντια. Συμπεριλάβετε τραγανά φρούτα και λαχανικά που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου και βοηθούν στον φυσικό καθαρισμό του στόματος.

Υιοθετώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να αναζωογονήσετε το χαμόγελό σας και να ανακτήσετε τη βέλτιστη στοματική υγεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Να θυμάστε, η δέσμευση σε συνεπείς πρακτικές στοματικής υγιεινής είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού χαμόγελου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου