Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του UCL εντόπισαν περισσότερα από 200 γονίδια που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, ανακάλυψε περισσότερες από 50 νέες γενετικές περιοχές και 205 νέα γονίδια που συνδέονται με την κατάθλιψη, στην πρώτη μεγάλης κλίμακας παγκόσμια μελέτη των γενετικών αιτίων της μείζονος κατάθλιψης, σε συμμετέχοντες ομάδων με διαφορετικές καταγωγές.

Οι ερευνητές επισκόπησαν γενετικά στοιχεία από 21 έρευνες που περιλάμβαναν αρκετές χώρες και σχεδόν 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες από Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία και Λατίνους. Μείζονα καταθλιψη είχαν 88.316 άνθρωποι.

Η μελέτη συνέβαλε σε σημαντική  εξέλιξη εντοπίζοντας γονίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο κατάθλιψης, για νέες σχέσεις και ισχυροποιώντας προηγούμενες ενδείξεις και ανέδειξε ορισμένα γονίδια με πιθανή εμπλοκή στην ανάπτυξη φαρμάκων, όπως το NDUFAF3.

Η πρωτεΐνη που κωδικοποιεί το NDUFAF3 έχει εμπλακεί προηγουμένως στη συναισθηματική αστάθεια και στοχεύεται από τη μετφορμίνη, φάρμακο κατά του διαβήτη.

Έρευνες για τη μετφορμίνη σε ζώα υπέδειξαν πιθανή σχέση με μειωμένη κατάθλιψη και άγχος, επομένως το τελευταίο εύρημα υποδεικνύει περαιτέρω ότι μπορεί να χρειάζεται επιπλέον έρευνα στη μετφορμίνη και κατάθλιψη.

Άλλα γονίδια της έρευνας μπορεί να έχουν βιολογικά αληθοφανείς σχέσεις με την κατάθλιψη, όπως γονίδιο που εμπλέκεται στη συμπεριφορά στοχοθεσίας και γονίδια που κωδικοποιούν ένα είδος πρωτεΐνης που προηγουμένως συνδέθηκε με πολλές νευρολογικές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν λιγότερη από την αναμενόμενη επικάλυψη στα γενετικά αίτια για την κατάθλιψη σε ομάδες διαφορετικής καταγωγής, στο 30% περίπου.

Είναι σημαντικό να μελετηθεί η κατάθλιψη σε ποικίλα δείγματα, επειδή ορισμένα από τα ευρήματα θα μπορούσαν να αφορούν συγκεκριμένα κάποια καταγωγή.

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια