Αρκετοί φαρμακοποιοί στη Βαυαρία βρίσκονται υπό διερεύνηση επειδή φέρονται να πούλησαν παράνομα το φάρμακο για τον κορωνοϊό Paxlovid στο εξωτερικό. "Προς το παρόν κάνουμε μόνο εικασίες σχετικά με τον αριθμό των υπεξαιρεθέντων συσκευασιών του Paxlovid", δήλωσε χθες εκπρόσωπος της βαυαρικής κεντρικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στον τομέα της υγείας (ZKG) στη Νυρεμβέργη.

"Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της έρευνας. Ωστόσο, μία ή δύο από τις έρευνες θα μπορούσαν ήδη να αφορούν ζημιές εκατομμυρίων".

Τα οκτώ φαρμακεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας στη Βαυαρία φέρονται να έχουν παραγγείλει έως και 2.500 συσκευασίες του φαρμάκου. Ο εκπρόσωπος δεν ήταν αρχικά σε θέση να πει τη Δευτέρα πόσες από αυτές θα μπορούσαν να έχουν μεταπωληθεί παράνομα.

Περίπου 70 ερευνητές ερεύνησαν ακίνητα στην Άνω Βαυαρία, τη Μέση Φραγκονία, την Άνω Φραγκονία και το Άνω Παλατινάτο στα μέσα Δεκεμβρίου. Φέρεται να κατέσχεσαν πολυάριθμα έγγραφα κατά τη διαδικασία. Οι ύποπτοι μέχρι στιγμής θεωρούνται κατά τεκμήριο αθώοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του WDR, του NDR και της γερμανικής εφημερίδας "Süddeutsche Zeitung", που είχαν ήδη αναφερθεί στο θέμα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας άσκησε ποινικές διώξεις κατά φαρμακοποιών σε περισσότερες από 25 εισαγγελίες σε όλη τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ZKG, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας παρέχει το φάρμακο στα φαρμακεία δωρεάν για τους ασθενείς. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η μεταπώλησή του σε τρίτους.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να μην έχουν συμμορφωθεί με αυτή την απαίτηση. Ως εκ τούτου, είναι ύποπτοι για υπεξαίρεση, ενώ είναι επίσης πιθανή η διάπραξη αδικημάτων κατά του νόμου περί φαρμάκων.

Το φάρμακο Paxlovid προορίζεται για την προστασία των ασθενών από σοβαρή εξέλιξη της νόσου σε περίπτωση οξείας λοίμωξης από κορωναϊό.

Το Paxlovid είχε αγοραστεί σε μεγάλες ποσότητες από το γερμανικό Υπουργείο Υγείας- ένα εκατομμύριο συσκευασίες λεγόταν ότι θα ήταν διαθέσιμες μόνο για το 2022, όπως φημολογούνταν τότε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου