Άνθρωποι που διακόπτουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, συχνά παλεύουν με συναισθηματική και κοινωνική αναστάτωση, ιδιαίτερα αν διακόψουν μεμιάς, αναφέρει νέα έρευνα.

Προκλήσεις που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς που διέκοψαν ήταν ότι αισθάνονταν καταβαβεβλημένοι από τα συναισθήματά τους βρίσκοντας τις κοινωνικές περιστάσεις λιγότερο ευχάριστες και ότι αισθάνονταν αποστασιοποιημένοι  και με λιγότερη ενσυναίσθηση προς τους άλλους.

Ο Raqeeb Mahmood, του University of Bath, δήλωσε ότι ορισμένα συμπτώματα ήταν τόσο σοβαρά που οι οικογένειες ενθάρρυναν τους ανθρώπους να ξαναρχίσουν τη λήψη των φαρμάκων.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 20 ανθρώπους που είχαν προσπαθήσει εντός του προηγούμενου έτους να διακόψουν τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Η διακοπή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά είναι γνωστό πως προκαλεί συμπτώματα όπως ανησυχία, κόπωση και υπερβολική εφίδρωση.

H παρούσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Health Expectations, στηρίζει την ιδέα ότι ασθενείς επίσης εμφανίζουν συναισθηματικά συμπτώματα.

Από τις συνεντεύξεις έγινε σαφές ότι η εμπειρία της διακοπής επηρεάζει σημαντικά την ευεξία, δήλωσε ο  Mahmood.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η διακοπή δεν αφορά μόνο σωματικές ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά επηρεάζει και τη συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική λειτουργία.

Ορισμένοι αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πρόκληση τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες ενώ άλλοι πάλευαν αρκετούς μήνες μετά τη διακοπή.

Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι η διακοπή επηρέασε τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Δήλωσαν ότι αισθάνονταν όλα τα συναισθήματα με πιο οξύ τρόπο –θετικά και αρνητικά.

Οι ασθενείς επίσης διαπίστωσαν ότι τους πλημμύριζαν αρνητικές σκέψεις από καιρού εις καιρόν.

Ασθενείς που διακόπτουν τα αντικαταθλιπτικά, επίσης συχνά βρίσκουν κοπιαστικό να βρεθούν σε κοινωνικές περιστάσεις, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αυτά τα συναισθηματικά συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανά και περισσότερο διαχειρίσιμα αν κάποιος μειώσει τα χάπια αντί να τα σταματήσει ξαφνικά.

Πηγές:
Health Expectations,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη