Ανθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να υπάρχει όφελος ψυχικής υγείας όσον αφορά τη μείωση της θερμοκρασίας τους, αναφέρει νέα έρευνα του UC San Francisco. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, δεν δείχνει αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία ή αν υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί κατάθλιψη.

Είναι επίσης άγνωστο αν η υψηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε σε ανθρώπους με κατάθλιψη αντικατοπτρίζει μειωμένη ικανότητα αυτοψύξης, αυξημένη δημιουργία ζέστης από μεταβολικές διαδικασίες ή συνδυασμό τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20.000 συμμετεχόντων που φορούσαν συσκευή που μετρά τη θερμοκρασία του σώματος και ανέφεραν τη θερμοκρασία τους και συμπτώματα κατάθλιψης καθημερινά.

Η μελέτη άρχισε στις αρχές του 2020, διήρκεσε 7 μήνες και περιέλαβε στοιχεία από 106 χώρες.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι με κάθε αυξημένο επίπεδο έντασης των συμπτωμάτων κατάθλιψης, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερη θερμοκρασία.

Τα στοιχεία για τη θερμοκρασία του σώματος, επίσης έδειξαν τάση προς υψηλότερα σκορ κατάθλιψης σε ανθρώπους των οποίων η θερμοκρασία είχε λιγότερες διακυμάνσεις σε διάστημα 24 ωρών αλλά το εύρημα δεν ήταν σημαντικό.

Tα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς μια νεα μέθοδος αγωγής για την κατάθλιψη θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, δήλωσε η ερευνήτρια Ashley Mason. Μικρό σώμα ερευνών έδειξε ότι η σάουνα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, πιθανώς οδηγώντας το σώμα να αυτοψύχεται, για παράδειγμα με τον ιδρώτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια