Επισκόπηση ερευνών για τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατάθλιψης επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα της άσκησης- σχεδόν κάθε είδους, με ή χωρίς συμβουλευτική και φάρμακα - και όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

Αναλύθηκαν αποτελέσματα 218 δοκιμών και 14.170 συμμετεχόντων με το εύρημα ότι το περπάτημα, το τρέξιμο, η yoga και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα και ότι αυτά ήταν αποτελεσματικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, αναφέρει επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Η επισκόπηση του Queensland University και του Malaga University εντόπισε σημαντικές μειώσεις στην κατάθλιψη όσον αφορά τον χορό και μέτριες όσον αφορά το περπάτημα, το τρέξιμο, τη yoga, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, τις μεικτές αερόβιες και το tai chi ή qigong.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ενώ το περπάτημα και η yoga έχουν θετική επίδραση, πιο έντονη δραστηριότητα δίνει μεγαλύτερα οφέλη και όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο το καλύτερο- με τον χορό να καταλαμβάνει την κορυφή ως άσκηση κατά της κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η δύναμη της άσκησης στο να έχει μέτρια, κλινικά εύλογη επίδραση θα μπορούσε να αυξηθεί όταν χρησιμοποιείται μαζί με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης καθώς και αερόβια σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

Τα ευρήματα στηρίζουν την περίληψη της άσκησης ως μέρος οδηγιών κλινικής πρακτικής για την κατάθλιψη- ιδιαίτερα την έντονη άσκηση, δήλωσαν ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας