Κάποιες φορές δεν έχουμε την ενέργεια για να απαντήσουμε ούτε ένα ευγενικό, άκακο ʺΚαλάʺ όταν κάποιος ρωτάει τι κάνουμε. Είτε επειδή δεν μας νοιάζει να το κρύψουμε, είτε επειδή κατά βάθος θέλουμε κάποιος να μας ρωτήσει γιατί δεν είμαστε καλά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό θεωρείται προβληματικό.

Είναι όμως;

Το να είμαστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά μας είναι σημαντικό, αν θέλουμε να έχουμε υγιείς σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Αλλά το να είμαστε το άτομο που θα χαλάσει τη διάθεση στο δωμάτιο μπορεί να μάς γυρίσει μπούμερανγκ. Πώς μπορούμε λοιπόν να πούμε σε κόσμο που μας ρωτάει τι κάνουμε ότι, εμμ, δεν είμαστε και τόσο καλά αυτή την περίοδο;

Τι να πείτε σε φίλους ή οικογένεια όταν δεν θέλετε να μιλήσετε για αυτό

Μερικές φορές ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να σας ρωτήσει πώς τα πάτε, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το συζητήσετε. Είναι δίκαιο να υποθέσετε ότι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος ενδιαφέρεται όντως να μάθει και δεν ρωτάει απλώς από ευγένεια. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να τον ευχαριστήσετε για το ενδιαφέρον, αλλά ειλικρινά και συνοπτικά να του ξεκαθαρίσετε ότι δεν θέλετε να μιλήσετε. Θα μπορούσατε να πείτε πράγματα όπως ʺΔεν τα πάω καλά, αλλά δεν έχω διάθεση να μιλήσω για αυτό αυτή τη στιγμήʺ ή ʺΤα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν έχω όρεξη να το συζητήσωʺ. Εναλλακτικά, μπορείτε να πείτε ότι δεν θέλετε και τόσο να μιλήσετε για τα δικά σας, αλλά ότι θα ήσασταν χαρούμενοι να ακούσετε τα νέα του συνομιλητή σας.

Τι να πείτε σε φίλους ή οικογένεια όταν θέλετε να μιλήσετε για αυτό

Ίσως να αισθάνεστε άσχημα τελευταία, αλλά δεν ξέρατε πώς να το αναφέρετε σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Σε αυτή την περίπτωση, ένα απλό "Πώς είσαι;" μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια συζήτηση για την οποία νιώθατε έτοιμοι και ας μην ξέρατε πώς να την ξεκινήσετε. Αναγνωρίστε πώς αισθάνεστε και ρωτήστε αν είναι εντάξει να μοιραστείτε αυτό που συμβαίνει μαζί σας. Οι πιθανότητες είναι ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο θα ήθελε να γνωρίζει.

Τι να πείτε σε έναν άγνωστο

Εδώ, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό η ερώτηση να γίνεται απλά για να ειπωθεί, και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να πείτε ένα σκέτο ʺΚαλάʺ. Δοκιμάστε λίγο χιούμορ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αναγνωρίσετε πώς νιώθετε χωρίς να ζητήσετε ερωτήσεις ή να κάνετε το άτομο με το οποίο μιλάτε να νιώσει αμήχανα ή την ανάγκη να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον. Το πιο σκοτεινό χιούμορ είνα αποδεκτό – αν είναι κάτι που μπορείτε να υποστηρίξετε στην καθημερινή σας ομιλία, φυσικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε και εδώ να στρέψετε την ερώτηση: ʺΑσ’ τα εγώ, εσύ τι κάνεις;ʺ

Τι μπορείτε να κάνετε όμως;

Αν περνάτε μια δύσκολη στιγμή, δεν χρειάζεται να υποφέρετε μόνοι σας. Το να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης είναι σημαντικό – αν μπορείτε, μιλήστε σε ένα κοντινό σας άτομο για το πώς αισθάνεστε. Μπορεί να έχουν προτάσεις για το πώς να τα βγάλετε πέρα ή να είναι σε θέση να κάνουν σχέδια μαζί σας για να σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματά σας.

Αν τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, σε σημείο που να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη λειτουργικότητά σας στην καθημερινή σας ζωή, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς αισθάνεστε, να εντοπίσετε αιτίες και καταστάσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα και να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τη διάθεση και το στρες σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου